گوشت دور از دسترس/در بشقاب غذا به جای گوشت گیاه بکاریم‏؟

گوشت دور از دسترس/در بشقاب غذا به جای گوشت گیاه بکاریم‏؟

سلامت نیوز :این جمله را‎(با ویرگول و کسره) دوجور می توان خواند: (اگر گوشت، قرمز نباشد) و (اگر گوشتِ قرمز نباشد.)‏اگر گوشت، قرمز نباشد و سفید باشد، نمی توان خورد؟ یا اگر گوشتِ قرمز نباشد و هیچ گوشت دیگری هم وجود نداشته باشد، فاجعه ای رخ خواهد داد؟


چهار‌شنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۱۲۳۷۳ بازدید

سلامت نیوز :این جمله را‎(با ویرگول و کسره) دوجور می توان خواند: (اگر گوشت، قرمز نباشد) و (اگر گوشتِ قرمز نباشد.)‏اگر گوشت، قرمز نباشد و سفید باشد، نمی توان خورد؟ یا اگر گوشتِ قرمز نباشد و هیچ گوشت دیگری هم وجود نداشته باشد، فاجعه ای رخ خواهد داد؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اطلاعات ،(گوشت قرمز با سیلی صورتش را سرخ نگه می دارد!) این جمله‏‎ای بود که دختر در برابر سخن پدر به زبان آورد که در پاسخ همسرش که پرسیده بود با کمیابی گوشت قرمز چه ‏‎کنیم، گفته بود: با سیلی صورت مان را سرخ نگه خواهیم داشت.

پدر سپس که در خلوت پای سخنان دختر نشست، دریافت جهانی متفاوت است. دختر گفت: «چه گوشتی، وقتی به زور آنتی بیوتیک و تغذیه شیمیایی و هورمونِ رشد و در شرایط شکنجه جانوران، تولید می شود. کمتر گوشت قرمزی را در جهان می توان یافت که گاو و گوسفندش در دشت بگردد و غذایش واش طبیعی باشد.»

گوشت دور از دسترس

برای بچه‎ها(نوجوان و جوان) زندگی، جهان، سیاست و هر چیز دیگر در دنیا بازی است. آنان اهمیت چندانی به فقر و گرسنگی و سوتغذیه نمی دهند؛ البته شاید به ظاهر ابراز همدردی کنند ولی همدردی شان ژرف نیست و همچو نسیم بهاری می وزد و زودی می گذرد. پدر به دخترش پول می دهد که برود یک کیلو گوشت قرمز بگیرد برای میهمانان؛ پس از ۳ ساعت دل اش شور می افتد. به گوشی اش زنگ می زند، اپراتور می گوید در دسترس نیست. مرد به همسرش می گوید: بی گمان در ایگنوی اسکیموهاست و گوشت نیافته و رفته ماهی بیاورد که گوشی اش آنتن نمی دهد.

پس از یک ساعتی از دختر پیامکی می رسد: ‏Red meat is not available right now پدر با نگاهی گذرا فکر می کند که دختر از سرِ بازی نوشته: «مشترک در دسترس نیست» ولی زمانی که دقت می کند، در می یابد پیامش چیز دیگری‎ست. به همسرش نشان می دهد. همسرش خشمگین می شود و روپوش می ‎پوشد؛ می‎گوید: «ما این جا داریم دق می کنیم آن وقت دخترمان بازیش گرفته.» ‏از آن رویداد ۲ روز نمی گذرد که سخن دختر درست از آب در می آید و گوشت در تهران کمیاب می شود.

گوشت سه برابر و نابرابری سه برابر

در حالی ایرانیان به گوشت قرمز دسترسی ندارند که در امریکای شمالی، مردم بامدادان با چاشت بیکن می خورند و ناهار بیفتک و شام استیک درجه یک. برای بین غذاهای بچه‎هاشان در مدرسه نیز همبرگر تدارک می بینند و می گذارند در کوله شان؛ (در بالای سر ما انگار نابرابری در پرواز است!) ‏

در رژیم غذایی وگانیزم، راه نجات کره زمین از گرم شدن بیشتر، خوردن گیاه و نخوردن هرگونه گوشت سفارش شده است؛ اما همه مردم از چنین ظرفیتی برخوردار نیستند و مرام مرتاضی ندارند و تنها میوه و سبزی و مغز بادام سیرشان نمی کند و اگر در روز دست کم یک نوبت گوشت نخورند، انگار از بنیاد غذا نخورده اند؛ برای نمونه پیش از شام چندگونه لب‎چره می خورند که هریک به تنهایی غذایی کامل است و تازه ندای مادر در خانه می پیچد که: «بچه ها دیگر غذا نخورید کباب و پلو آماده ست.»

بشقاب گیاهی

رحیم امیدوار ـ ارشد علوم غذایی در باره یافته های نو می گوید: «دانشمندان جهان در کمیسیون جهانی، نخستین رژیم غذایی جهانی را با هدف نجات کره زمین پیشنهاد کرده‎اند. بنیاد این برنامه، استفاده گسترده از گیاه و گندمیان(بُن شِنرغلات) است. به گفته پژوهشگران این الگوی غذایی از مرگ میلیون ها انسان جلوگیری خواهد کرد و گوشت قرمز را به درجه ۲ اهمیت خواهد برد.

انگار نخستین رژیم غذایی کامل بر پایه دانش روز و با هدف پیشگیری از فاجعه جهانی زیست بوم گردآوری شده است. این رژیم غذایی هم چنین غذاهای بی کیفیتی را که از سوی میلیاردها تن در سراسر جهان خورده می شود، به چالش کشیده است.»

«این برنامه نوغذا با نام (رژیم تندرست جهانی) شناخته می شود و از سوی کمیسیونی جهانی و با هدف رهنمونی برای تامین مواد مغذی برای جمعیت رو به افزایش دنیا ارائه شده است. بایستگی موفقیت این رژیم، کاهش چشمگیر استفاده از گوشت قرمز در کشورهای غربی و نیز دگردیسی بنیادین در شیوه و عادت های خوردن در سراسر جهان است.»

«این رژیم نو به نقش کشاورزی و دامپروری در پدیدآوردن دگردیسی اقلیمی، ویرانی طبیعت و زیستگاه جانوران نارام و آلودگی دریاها و اقیانوس ها پرداخته است. بر پایه سفارش دانشمندان کمیسیون جهانی، استفاده از شکر و گوشت قرمز در تراز جهانی باید به نیم برسد و به جایش استفاده از سبزی و میوه و دانه و مغزها دو برابر شود.»

«اما جاهایی ویژه در جهان است که باید دگردیسی بنیادی در آن جاها رخ دهد؛ برای نمونه در آمریکای شمالی، مردم باید هشتادوچهار درصد استفاده گوشت قرمز را کاهش دهند و به جایش خوردن غلات را ۶ برابر کنند.» (آیا باور کنیم که میزان بسیار بالایی از گوشت های قرمز تولید شده جهان را مردمان آمریکای شمالی می خورند؟)

«در رژیم غذایی جهانی، اروپاییان باید پانزده درصد بیشتر گندمیان و دانه های روغنی استفاده کنند. اروپاییان باید استفاده گوشت قرمز را تا هفتادوهفت درصد پایین بیاورند و پانزده درصد بیشتر گندمیان و دانه های روغنی(مانند سویا ناتراریخته) در رژیم غذایی خود وارد کنند.»

«پژوهش گران می گویند این رژیم برای انسان ها و برای محیط زیست برد ـ برد است، زیرا هم از مرگ ۱۱ میلیون انسان که به سبب استفاده مواد غذایی ناسالم جان خود را از دست می دهند، پیشگیری می کند و هم از ویرانی محیط زیست که زندگی انسان ها به آن وابسته شده است.»

«آینده خوانی ها داستان از آن دارد که جمعیت کره زمین تا سی سال دیگر به ۱۰ میلیارد تن خواهد رسید و رها نکردن رژیم غذایی وابسته به گوشت و ناسازگار با محیط زیست، همانا افزایش مشکلات جسمی و داغ تر شدن زمین خواهد بود.»

ریشه بیماری ها

رژیم های غذایی ناسالم، سبب بنیادین بیماری هاست. این حقیقت که هشتصدمیلیون تن در جهان گرسنه اند و بیش از ۲ میلیارد تن از تغذیه بد رنج می برند و ۲ میلیارد تن دیگر دچار چاقی و وزن زیادی اند، انسان را وادار به درنگ می کند و بایستگی واگشت به گذشته را یادآور می سازد. آکادمی های دانش جهانی در این سال ها به این برآیند رسیده اند که سامانه غذایی جهان اینک بدجور فروپاشیده است؛ کشاورزی صنعتی هم به سبب ویرانی جنگل ها و رها شدن گاز متان دام ها، بیش از پیش به نابودی گام آرام محیط زیست سرگرم است.

زمان اش رسیده که دَرِ باربی کیو یا فر را هفته ای یک بار باز کنیم و در چیستی مواد داخل بشقاب غذای خود، بازنگری کنیم و در رستوران به پیشخدمت بگوییم: «یک بشقاب غذای بدون گوشت قرمز لطفا.»

انسان به بیچارگی رسیده است و بناچار باید لیست غذای هفتگی خود را تغییر دهد؛ که بی گمان بیچارگی اش را دگردیس به رستگاری خواهد کرد.

ادامه سخنان رحیم امیدوار در این مورد: «یکی از استادان دانشگاه هاروارد(همزمان از مدیران کمیسیون جهانی) می گوید: «باید غذای هفتگی مردم با مواد دیگر جابه جا شود.»

«گزارش بازپسین کمیسیون جهانی درباره رژیم غذایی جهانی که در یک دانشورانه(ژورنال) پزشکی چاپ شده است، برای سیاست گذاران غذایی چهل کشور جهان فرستاده شده است.اینک رژیم غذایی جهانی دانشمندان به گونه گسترده سلامت و گیاه محور است و به انسان ها مجال دریافت بیش از دوهزارپانصد کالری در روز را می دهد.

همچنین در این رژیم، خوردن یک تکه گوشت گوساله ۱۵۰ گرمی در هفته و دوبار ماهی در هفته، امکان داده شده است و بیشتر پروتئین مورد نیاز باید از دانه ها و مغزها تامین شود؛ البته همین دانشمندان غربی آگاه اند که واقعیت فقر در جهان سوم، حتی امکان همین استفاده یک نوبت گوشت و دو نوبت ماهی در هفته را به مردم نمی دهد.»

«در رژیم غذایی جهانی، استفاده یک لیوان شیر در روز و مقداری کره یا پنیر و هم چنین یک یا دو تخم مرغ در هفته، هماهنگ با طبیعت به شمار آمده است. بر پایه رژیم غذایی پیشنهادی نو، نیمی از بشقاب غذا با سبزی و میوه و نیم دیگر با غلات و دانه ها(حبوب) پر شده است. به سخن دیگر، این رژیم ریشه ای(رادیکال) به معنی استفاده ۲۱ گرم گوشت قرمز و ۲۸ گرم ماهی در یک روز است؛ که البته یک برنامه غذایی فقیرانه نیست بلکه مواد غذایی گونه گون ست که با خود تندرستی و خوش مز گی و لذت به همراه دارد.»

رخنه بزهکاری در تولید گوشت

در وضعیت بد غذایی ما باید دور ریز غذا کاهش یابد. هنگامی که بر سر خوان «غذا ـ دوریخته های» ما همه گربه های شهر می نشینند و می خورند و سیر بر می خیزند و چاق ‎تر می شوند، روشن است که دوریزها بسی زیاد است و انگار مردم از زیادی و فراوانی مواد غذایی نمی دانند با آن چه کنند و ساده ترین راه را در پختن و روانه دلو آشغال کردن می بینند. راه درست، پختن غذا به اندازه نیاز خانواده است.

رحیم امیدوار: «کارشناسان بهداشت دامپزشکی لاهیجان در بازرسی از برخی گوشت فروشی ها و فروشگاه های زنجیره ای، ده ها کیلو گوشت فاسد کشف کرده اند که پس از نمونه برداری و فرستادن به آزمایشگاه و گواهیِ ناخوردنی بودن آن ها، به کشتارگاه دام دیلم لنگرود فرستاده شد.

کارشناسان می گویند مردم هنگام خرید مواد گوشتی خام به تاریخ تولید و مهلت آن دقت کنند و از خرید فرآورده های بی تاریخ بپرهیزند؛ اما آیا این به تنهایی برای تندرست ماندن کودکان بی گناه بسنده است؟»

«یک نمونه دیگر: رسیدگی به پرونده کشتار الاغ در استان گلستان(شهر گرگان) که بزهکاران بر بسته های گوشت الاغ، برچسب گوشت برزیلی می زدند و می فروختند.»

«و نمونه سوم: برای سلامتی کودکان، مطالعه ای برای شناسایی گوشت الاغ در گوشت های چرخ شده تهران انجام گرفته است؛ کارشناسان با استفاده از روش اسپکتروسکوپی مادون قرمز، وجود گوشت الاغ را در برخی گوشت های چرخ شده شهر تهران کشف کرده اند. دوازده نمونه گوشت گاو و گوسفند از گوشت فروشی های شهر تهران خریداری شد؛ همچنین نمونه های گوشت الاغ نیز از کلینیک دامپزشکی دانشگاه تهران تهیه شد؛ و نیز مخلوط های گوشت الاغ در گوشت گاو و گوشت گوسفند با درصدهای بین ۲ تا ۹۰ درصد پس از آزمایش مورد تایید قرار گرفت.»

«کمبود گوشت، انگار جهانی را به فریبکاری کشانده است. نگرانی های پیاپی درباره سلامت فرآورده های گوشتی برزیل برای بازار آمریکا، سرانجام سبب شد امریکا نیز از ورود گوشت برزیلی جلوگیری کند.

در گذشته پس از آن که پلیس برزیل گفته بود که بازرسان بهداشت در برزیل رشوه می گیرند تا گوشت نابهداشتی را تایید کنند، چندین کشور غربی از خرید گوشت و فرآورده های آن از برزیل خودداری کرده بودند اما امریکا به واردات ‎اش پایان نداده بود و تنها همه بسته های گوشت برزیل را زیر بررسی دقیق گرفت؛ و اینک آن کشور هم به این نتیجه رسیده که سلامتِ بخشِ زیادی از گوشت های وارده از برزیل در آزمایش های گوناگون بهداشتی رد شده است.»

«وزارت کشاورزی آمریکا می گوید در ۳ ماه گذشته یازده درصد از بسته های گوشتی تازه وارداتی از برزیل، در آزمایش ها رد شده و پس فرستاده شده است؛ حال آن که این رقم برای گوشتی که آمریکا از دیگر قلمروهای جهان وارد می کند، تنها یک درصد است. مدیران دولت آمریکا می گویند برای سلامت مردم، جلوی ورود ۸۹۰ تن گوشت برزیلی را گرفته اند.»

«برزیل با فروش ۱۲ میلیارد دلار در سال، از بزرگ ترین تولیدکنندگان گوشت قرمز و سفید است که با بازارهای چین، اروپا و آمریکای شمالی کار می کنند.»

«صنعت تولید گوشت برزیل پس از بازرسی گسترده، آسیب زیادی دیده است. در بامداد یک روز، هزار مامور پلیس به ۲۰۰ تولیدی یورش بردند و بازرسی ویژه ای را به انجام رساندند؛ دستاوردها آن بود که بازپرس های پلیس، مدیران کشتارگاه های برزیل را متهم کنند که برای دریافت تاییدیه دولتی برای فرآورده هایشان، به بازرس های بهداشت و مقام های سیاسی رشوه می دهند. آنان ۳۰ سازمان گوشت را متهم کردند که در تولیدات خود روشی نابهداشتی دارند از شمار سازمان گوشت جی بی اس (بزرگ ترین صادرکننده گوشت گاو در جهان) و سازمان گوشت بی-آر-اف، بزرگ ترین تولیدکننده گوشت مرغی در جهان.»

«ایران نیز بخش بزرگی از گوشت تولید برزیل را وارد می کند. اینک وزیر کشاورزی ایران می گوید گوشت برزیل مشکلی ندارد چون کشتارگاه هایی که در برزیل این مشکلات را داشتند در شمار آن دسته نیستند که با ایران کار می کنند. »

چربی های ویرانگر

استیک یا ساندویچ بیکن(خوک نمک سود) گزند دچارشدن به بیماری قلبی یا چنگار(سرطان) را افزایش می دهد. مرغان در محیط پرورشی سالم با سلامتی رشد خواهند کرد از این رو تولید گوشت مرغ نیز سلامت بسنده ای ندارد چون به مرغ ها هرگز اجازه خوابیدن داده نمی شود؛ آن ها وادار می‎شوند ۲۴ ساعته بخورند و هرچه زودتر پروار شوند چون تولیدکننده، تاب کش آمدن زمان را برای به سود رسیدن بر نمی تابد.

سخنان رحیم امیدوار در این مورد: اینک هر انگلیسی (بریتانیایی)، با وجود هشدارهای روزافزون، دل از خوردن ۱۰۰ گرم گوشت قرمز در روز نمی کند. برای نمونه، یک پزشک انگلیسی که به تازگی گیاهخوار شده، می گوید: «سال ها کوشیده ام از میزان گوشت مورد استفاده همسر و بچه هایم به تدریج بکاهم ولی آنان پایداری نشان داده اند.»‏

‏«خوردن گوشت قرمز سودهایی هم دارد و ذخیرگاه مهم پروتئین و آهن و ویتامین ب۱۲ است؛ ولی چربی آشکار و پنهان آن هم بسیار زیاد است؛ برای نمونه، چربی بد آن به نسبت وزن، ۱۶ برابر تافو(پنیر تهیه شده شیر سویا) است. البته پنیر چرب حیوانی دست کمی از گوشت ندارد.»

«خوردن منظم گوشت قرمز(۸۵ گرم در روز) مرگ قلبی را تا ۱۳ درصد در انسان افزایش می دهد. این آمار با خوردن فرآورده های گوشتی(سوسیسرژامبون) نسبت به وزن، جهش می یابد و از ۲۰ درصد می گذرد. برای رسیدن به حقیقت باید به گونه ای آزمایشی، تا یک ماه و روزی ۱۰۰ گرم گوشت چربی دار خورد و افزایش وزن خود را سنجید.»

«برای به حقیقت رسیدن، یک گروه از پژوهشگران برای یافتن بستگیِ سرطان و تغذیه، به مدت بیش از ۱۲ سال، نیم میلیون تن انسان را در ۱۰ کشور اروپایی مورد آزمایش قرار داده اند».« آنان به این برآیند رسیدند که سایه مرگ هر لحظه در کمین کسانی ست که روزی ۱۶۰ گرم گوشت (غیرفرآوری) استفاده می‎کنند. این سایه بدشگون با گوشت فرآورشده سنگین تر می شود.»


دیدگاه خود را بیان کنید