بیوگرافی همایون شجریان

بیوگرافی همایون شجریان

همایون شجریان (۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۴ تهران) خوانندهٔ موسیقی سنتی ایرانی و نوازندهٔ تنبک و کمانچه است. وی پسر محمدرضا شجریان و برادر مژگان شجریان است.


چهار‌شنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۷۲۱۵ بازدید

زندگی‌نامه و فعالیت هنری

همایون شجریان در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۴ در تهران در خانواده‌ای سرشار از موسیقی متولد شد. وی فرزند محمدرضا شجریان است و از کودکی علاقه به موسیقی و ریتم در او نمایان بود تا آن که با تشخیص پدر نزد ناصر فرهنگ‌فر به فراگیری تکنیک و شناخت ریتم که اساس موسیقی است پرداخت و چند سالی هم آموختن را نزد جمشید محبی ادامه داد. از ده‌سالگی به همراه خواهرانش نزد پدر آواز را شروع کرد و در دوران بلوغ روزانه تکنیک آواز و صداسازی را به‌صورت فشرده فراگرفت. در همان زمان به هنرستان موسیقی رفت و کمانچه را به عنوان ساز تخصصی خود انتخاب کرد و در خارج از هنرستان به ادامهٔ فراگیری آن نزد اردشیر کامکار و آشنایی با تار و سنتور به صورت گوشی پرداخت.

او از سال ۱۳۷۰ به‌همراه محمدرضا شجریان در کنسرت‌های آمریکا، اروپا و ایران (با تنبک) همراهی کرد و از ۱۳۷۸ به بعد در صحنهٔ کنسرت‌ها به هم‌خوانی با پدرش پرداخت. اولین اثر با حضور او یاد ایام نام دارد که در آن اثر همایون شجریان تنبک نوازی را بر عهده داشته‌است. همایون شجریان کنسرت‌های بسیاری را با بزرگان موسیقی اجرا کرده و آثار زیادی را به همراه آنان در ایران و جهان منتشر کرده‌است که می‌توان به آلبوم کنسرت‌های «بی تو بسر نمی‌شود» و «فریاد» اشاره کرد که هردو اثر در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ نامزد دریافت جایزه گرمی شدند.

همایون شجریان به آهنگسازی برای سایر خوانندگان نیز مشغول بوده‌است؛ از جمله، تصنیف «دل سِتان» با مطلع «ای کاروان آهسته ران» را برای «علیرضا افتخاری» در آلبوم «قصهٔ شمع» آهنگسازی کرده‌است.

اولین آلبوم همایون شجریان که به تنهایی خوانندگی آن را بر عهده داشت «نسیم وصل» نام دارد که آهنگ‌سازی آن را محمدجواد ضرابیان بر عهده داشته‌است در سال ۱۳۸۲ منتشر شد. این سرآغازی بود بر اجرای کنسرت‌ها و آلبوم‌های مستقل او. وی پس از آن در سال ۱۳۸۳ دو آلبوم شوق دوست و ناشکیبا را منتشر کرد و در سال ۱۳۸۴ نقش خیال را به آهنگ‌سازی علی قمصری به بازار عرضه کرد که با استقبال فراوانی روبرو شد. پس از آن در مهرماه ۱۳۸۵ آلبوم با ستاره‌ها که حاصل همکاری او با محمدجواد ضرابیان می‌باشد را به بازار عرضه کرد. در سال ۱۳۸۷ دو آلبوم قیژک کولی و خورشید آرزو را با همکاری گروه دستان منتشر کرد. او آب، نان، آواز را به آهنگسازی علی قمصری در سال ۱۳۸۸ و آلبوم شب جدایی را در سال ۱۳۸۹ منتشر کرد. در سال ۱۳۹۰ او آلبوم شوق نامه و ای جان جان بی‌من مرو را عرضه کرد. آلبوم شوق نامه به نوعی بازیابی تصانیف منسوب به عبدالقادر مراغه‌ای است که حاصل ۴ سال تلاش گروهی به سرپرستی محمدرضا درویشی است.

البته همایون شجریان تا سال ۱۳۸۸ پدرش را در اجراها همراهی می‌کرد. این دو مدت زمانی عضو گروه آوا بودند و در این دوران دو آلبوم غوغای عشق‌بازان و کنسرت محمدرضا شجریان و گروه آوا اجرا و به بازار عرضه شدند.

ترانه «وطن» بر اساس شعری با همین نام از سیاوش کسرایی از کارهایی بود که همایون شجریان چندی قبل از خرداد ۱۳۸۸ منتشر کرد.[۱]

آلبوم خداوندان اسرار

خداوندان اسرار که هجدهمین آلبوم موسیقی همایون شجریان به حساب می‌آید که به عنوان خواننده اصلی در آن حضور دارد و بعد از تجربه موفق و جهانی «مستور و مست» یک اثر پنج قسمت است که به صورت صوتی و تصویری و یک مستند به نام «آنسوی آیینه‌ها» به کارگردانی رخشان بنی اعتماد عرضه خواهد شد. «خداوندان اسرار» شامل دو بخش است. در بخش اول آن ساز و آوازی بداهه در مقام اصفهان با اشعاری از مولوی اجرا شده و بخش دوم شامل روایتی با نام «رهایی» در سه پرده «مهتاب، خداوندان اسرار، جانی و صد آه» روی اشعاری از خیام، مولوی و حافظ است. در این آلبوم موسیقی، آزاد میرزاپور (بربت)، حسین رضایی نیا (دف)، همایون نصیری (سازهای کوبه‌ای)، آیین مشکاتیان (کوزه)، محمت اکاتای (سازهای کوبه‌ای)، آرشاک ساهاکیان (دودوک)، آرین کشیشی (گیتار باس) و سهراب پورناظری (تنبور) آواز همایون شجریان را همراهی کرده‌اند. این اثر که در ایران، ترکیه و آمریکا ضبط شده، در ایران توسط «غلامرضا صادقی» میکس و مسترینگ شده و توسط شرکت موسیقی «ایران‌گام» منتشر شده‌است.[۲]

آلبوم ایران من

آلبوم ایران من همایون شجریان که با آهنگسازی سهراب پورناظری تهیه شده‌است دارای ۱۲ قطعه آواز و تصنیف است. دلنیا آرام نیز به عنوان خواننده سوپرانو در این آلبوم همکاری داشته‌است

آثار

آلبوم‌ها

نام آلبومسال انتشارآهنگسازنوازنده/گروهخوانندهناشرتوضیحات

قاصدک۱۳۷۳پرویز مشکاتیانپرویز مشکاتیان، همایون شجریانمحمدرضا شجریان
به‌صورت رسمی منتشر نشد.

یاد ایام۱۳۷۴
داریوش پیرنیاکان، جمشید عندلیبی، همایون شجریانمحمدرضا شجریاندل آوازاجرا کنسرت سال ۱۳۷۱ آمریکا، همایون شجریان نوازنده تنبک.

شب وصل۱۳۷۶
داریوش طلایی، سعید فرجپوری، همایون شجریانمحمدرضا شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک.

معمای هستی۱۳۷۶محمدرضا لطفیمحمدرضا لطفی، عبدالنقی افشارنیا، همایون شجریانمحمدرضا شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک.

آهنگ وفا۱۳۷۸
گروه آوامحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک و کمانچه آلتو و آواز.

زمستان است۱۳۷۹
حسین علیزاده، کیهان کلهر، همایون شجریانمحمدرضا شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک.

بی تو بسر نمی‌شود۱۳۸۱
حسین علیزاده، کیهان کلهر، همایون شجریانمحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک و آواز.

فریاد۱۳۸۱
حسین علیزاده، کیهان کلهر، همایون شجریانمحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک و آواز.

نسیم وصل۱۳۸۲محمدجواد ضرابیان-دل آواز

ناشکیبا۱۳۸۳اردشیر کامکار-دل آواز

شوق دوست۱۳۸۳محمدجواد ضرابیان-دل آواز

نقش خیال۱۳۸۴علی قمصری-دل آواز

با ستاره‌ها۱۳۸۵محمدجواد ضرابیان-دل آواز

ساز خاموش۱۳۸۶حسین علیزادهحسین علیزاده، کیهان کلهر، همایون شجریانمحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک و آواز..

سرود مهر۱۳۸۶حسین علیزادهحسین علیزاده، کیهان کلهر، همایون شجریانمحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک و آواز.

غوغای عشق‌بازان۱۳۸۶سعید فرج‌پوریگروه آوامحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازدر دستگاه شور و افشاری.

کنسرت محمدرضا شجریان و گروه آوا۱۳۸۷
گروه آوامحمدرضا شجریان، همایون شجریاندل آوازآلبوم تصویری (کنسرت) شامل دو بخش: در بخش اول که سخن عشق نام دارد قطعاتی از ساخته‌های محمدرضا شجریان و مجید درخشانی بر اساس اشعاری از سعدی اجرا شده‌است و بخش دوم در قالب آلبوم استودیویی غوغای عشق‌بازان انتشار یافته‌است.

قیژک کولی۱۳۸۷حمید متبسم-دل آوازبه‌همراه گروه دستان

خورشید آرزو۱۳۸۷سعید فرجپوری-دل آوازبه‌همراه گروه دستان

آه باران۱۳۸۸
فرهنگ شریف، فخری ملک‌پور، همایون شجریانمحمدرضا شجریاندل آوازهمایون شجریان نوازنده تنبک.

آب، نان، آواز۱۳۸۸علی قمصری-دل آواز

شب جدایی۱۳۸۹--دل آوازتنظیم: مزدا انصاری

سه نوایی
شهرام میرجلالیشهرام میرجلالی، همایون شجریان، سعید رودباری-
همایون شجریان نوازنده تنبک.

آسمانی۱۳۹۰شهرام میرجلالیشهرام میرجلالی، همایون شجریان-حوزه هنریهمایون شجریان نوازنده تنبک.

شوق نامه۱۳۹۰محمدرضا درویشیگروه عبدالقادر مراغیآوای باربدبه‌همراه گروه عبدالقادر مراغی

ای جان جان بی‌من مرو۱۳۹۰سعید فرجپوری-دل آوازبه‌همراه گروه دستان

سیمرغ۱۳۹۱حمید متبسم-نقطه تعریفآلبوم استودیویی بر اساس اشعار شاهنامه فردوسی

کنسرت سیمرغ۱۳۹۱حمید متبسم-نقطه تعریفآلبوم تصویری مربوط به اجرای زنده آلبوم سیمرغ

چه آتش‌ها۱۳۹۲علی قمصری-دل آواز

نه فرشته‌ام نه شیطان۱۳۹۲تهمورس پورناظری-ایران گام

آلبوم مشترک با علیرضا قربانی۱۳۹۳مهیار علیزادهمنتشر نشده
یک آلبوم مشترک با آهنگسازی مهیار علیزاده[۳]

آرایش غلیظ۱۳۹۳سهراب پورناظری-ایران گامموسیقی فیلم آرایش غلیظ

مستور و مست۱۳۹۳ژانو باغومیان-هنر پارسه

خداوندان اسرار۱۳۹۴سهراب پورناظری-ایران گام

خداوندان اسرار (تصویری)۱۳۹۵سهراب پور ناظری

ایران گامبخش اول کنسرت آیینه‌هارگ خواب۱۳۹۵سهراب پورناظری

هنر شهرموسیقی فیلم (رگ خواب- حمید نعمت‌الله) همراه با دکلمه حمید نعمت‌الله

موسیقی نمایش سی۱۳۹۶سهراب پورناظری


امشب کنار غزل‌های من بخواب۱۳۹۶فردین خلعتبریپدرام فریوسفی، پانیذ فریوسفی، پریسا پیرزاده، آتنا اشتیاقی، کاوه صالحی، مهیار طریحی، آیین مشکاتیان، بهنام ابوالقاسمآوای باربداشعار از افشین یداللهی

ایران من۱۳۹۷سهراب پورناظریعثمان آکتاش، آرشاک ساهاکیان، تهمورس پورناظری، مهیار طریحی، حسین رضایی‌نیا، آیین مشکاتیان، آرین کشیشی، آتنا اشتیاقی، آزاد میرزاپور، پیام جوانی، سهراب پورناظریهمایون شجریانبارانا

|افسانه چشمهایت |۱۳۹۸ |مهیار علیزاده همایون شجریان علیرضا قربانی

تک‌آهنگ‌ها

تصنیف صدای تو را دوست دارم (شعر اسماعیل خویی، آهنگ‌سازی مجید درخشانی، به همراه مژگان شجریان، به مناسبت تولد محمدرضا شجریان)

موسیقی سریال «شهرآشوب»

موسیقی فیلم «آتش سبز»

اپرای عروسکی مولوی

تصنیف خلیج پارس، تصنیف ایران

موسیقی سریال «رسم عاشقی»

بازخوانی تصنیف دلشدگان

قطعه بار دگر فراموشی

منابع

↑ حرفی تازه دربارهٔ «وطن»، رادیو بین‌المللی فرانسه

↑ سیف، سجاد (۱۳۹۴-۰۸-۲۸). «آلبوم خداوندان اسرار اولین قسمت از پنجگانه آیینه با صدای همایون شجریان». کافه لینک. تاریخ وارد شده در عدم تطابق|سال= / |تاریخ= را بررسی کنید

↑ «با آهنگ‌سازی مهیار علیزاده و برای اولین بار، علیرضا قربانی و همایون شجریان آلبوم مشترک منتشر می‌کنند». سایت رسمی مهیار علیزاده. مرداد۱۳۹۳.


دیدگاه خود را بیان کنید