خوراکیهایی که باعث آسیب رساندن به دندان میشوند
بلوبری
بلوبری سلامت دندانهای ما را تحت تاثیر قرار نمیدهد، اما آنها را آبی رنگ میکند. البته، اگر شما خیلی از این میوه نخورید، این اتفاق نخواهد افتاد، اما طرفداران واقعی آن باید آماده باشند که دندانهایشان به دلیل آب بلوبری کمی زرد شوند.
آبنبات
ممکن است به نظر بیاید که آبنبات (Candy) ضرر چندانی نداشته بـاشد. اما مصرف زیاد آبنبـات، دندانهای شما را به دفعات در معرض قند قرار میدهد که سبب آسیب رسیدن به دندانهای شما خواهد شد. آبنباتهای سخت و محکم، از جنبه دیگری نیز برای دندانهای شما مضر هستند. علاوه بر قند زیاد موجود در آبنبات، سختی آنها، دندانهای شما را مستعد شکستگی و لب پریدگی میکنند. برای حفظ سلامت دندانها، آدامس بدون قند را جایگزین مصرف آبنبات کنید. البته همواره آدامس بدون قندی را مصرف کنید که برچسب تأیید انجمن دندانپزشکی آمریکا ADA را دارا باشد.
چیپس
این ساده است: چیپسها شامل کربوهیدراتهایی هستند که سریع تحت تاثیر بزاق دهان قرار میگیرند. این میتواند منجر به ایجاد یک حفره کوچک اما خطرناک در دندان و آسیب دیدن دندان شود. چیز دیگری که چیپسها را روی آن اثر میگذارند پلاک دندانی است، پس فراموش نکنید دهان خود را بعد از خوردن این میان وعده حتما بشویید.
یخ
یخ برای خنک کردن نوشیدنی شماست نه برای جویدن. شاید تعجب کنید اما بخشی از مردم گمان میکنند که یخ برای دندانهای آنها سودمند است. دلیل آنها نیز این است که یخ از آب بدست میآید و عاری از قند و دیگر افزودنیهاست. اما جویدن مواد سختی چون یخ، دندانهای شما را مستعد آسیبهای زیادی از جمله صدمه به مینای دندان و اورژانسهای دندانپزشکی (از قبیل شکستگی دندان) خواهد کرد. توصیه ADA: اگر عادت به جویدن یخ دارید، هرچه زودتر آن را ترک کنید و بجای آن آب را به فرم مایع آن مصرف کنید.
آدامس جویدن
ممکن است به نظر برسد جویدن آدامس بدون قند برای دندانها مفید است. با این حال، بزرگترین خطر آدامس شکر آن نیست بلکه، تاثیر مخرب آن روی دندانهای پر شده، تاجهای دندان و پلهای آن است. علاوه بر این، هنگامی که آدامس میخورید، تولید بزاق افزایش می یابد و منجر به قلیایی شدن داخل دهان و آسیب دیدن دندان ها می شود. حالت قلیایی باعث فرسایش دندان های پر شده و مینای دندان خواهد شد.
مرکبات
توجه داشته باشید که چه میزان مرکبات مصرف میکنید. چنانچه دندانهای شما به دفعات در معرض غذاهای اسیدی قرار بگیرد، سبب سایش شیمیایی (اروژن) دندانهای شما خواهد شد که در دراز مدت، دندانها را مستعد پوسیدگی خواهد کرد. شاید اضافه کردن عصاره لیمو یا لیموترش سبز به آب، سبب تبدیل آن به نوشیدنی خوش طعم شود اما توجه داشته باشید که این ترکیب برای دندانهای شما مناسب نیست. از سوی دیگر مرکبات و آب میوهها سبب آزردگی و تحریک زخمهای دهانی نیز خواهد شد. همواره مطمئن باشید که به میزان کافی آب مینوشید.
پاپ کورن
دیدن فیلم بدون پاپ کورن؟ اما به نظر می رسد که شما باید فکر آن را از سر بیرون کنید، زیرا هر بسته پاپ کورن شامل دانه هایی است که نشکفته است و همچنان سفت هستند. آنها می توانند تاج دندان و دندان های ضعیف را خراب کنند. علاوه بر این، این خوراکی مطبوع شامل کربوهیدرات های سریع است که از گلوکز مضر تشکیل شده است و باعث آسیب دیدن دندان می شود.
قهوه
تمام انواع قهوه برای شما سودمند نیست. قهوه و چای در شکل طبیعی خود، نوشیدنی سالمی به حساب میآیند. اما متأسفانه بسیاری از افراد مقدار زیادی شکر یا قند به این نوشیدنیها اضافه میکنند؛ چای و قهوه حاوی کافئین، سبب خشک شدن دهان شما خواهد شد. مصرف مداوم چای و قهوه سبب رنگ گرفتن دندانهای شما میگردد که به این ترتیب نمای زرد رنگ پیدا میکنند. اگر مایل هستید این نوشیدنیها را مصرف کنید، نکات زیر را در نظر بگیرید. به میزان کافی آب بنوشید. افزودنیها از جمله قند را تا حد امکان کاهش دهید.
گوجه فرنگی
درست مانند همه مرکبات، گوجه فرنگی نیز اسیدی است. نه تنها گوجه فرنگی تازه، بلکه همه سس ها و رب های مختلفی که از این میوه تهیه می شود نیز دارای این اسید هستند. اسید به شدت باعث آسیب دیدن دندان ها می شود و حساسیت دندان را افزایش می دهد. سعی کنید اغلب غذاهای حاوی گوجه فرنگی نپزید.
الکل
مصرف الکل را کاهش دهید. الکل سبب از دست رفتن آب بدن و خشکی دهان میشود. افرادی که به میزان زیادی نوشیدنیهای الکلی مصرف میکنند، در دراز مدت جریان بزاقشان کاهش مییابد کاهش جریان بزاق زمینه را برای پوسیدگی دندان و دیگر عفونتها و بیماریهای دهانی از جمله بیماری لثه فراهم میکند. مصرف بیش از اندازه الکل، ریسک ایجاد سرطان دهان را افزایش میدهد.
نان، ماکارونی و سیب زمینی
غذاهایی که حاوی مقدار زیادی نشاسته هستند به دندان ها می چسبند و مدت زمان طولانی در داخل دهان باقی می مانند. نشاسته، باعث تشکیل زمینه ای جهت به وجود آمدن پلاک دندانی (جرم دندان) می شود. علاوه بر این، نشاسته وقتی با بزاق تماس پیدا کند به شکر تبدیل می شود. این موضوع ممکن است منجر به ایجاد حفره های دندانی و سایر مسائل جدی شود.
نوشابههای ورزشی
توجه داشته باشید که چه میزان نوشابههای ورزشی مصرف میکنید.نوشابههـای ورزشی به نظر سالم میآیند. اینطـور نیست؟ اما باید بدانید که قند، جزء اصلی ترکیبـات نوشابههای ورزشی و نوشیدنیهای انرژی زا میباشد. طبق نظر انجمن پـزشکی کودکـان آمریکا، با آنکه نوشابههـای ورزشی برای ورزشکاران جوانی که در فعالیتهای بدنی طولانی مدت و جدی شرکت دارند، میتواند مفید باشد اما در بیشتر موارد مصرف آنها کاملاً غیرضروری و نا لازم است.
قبل از مصرف نوشابه ورزشی حتماً به برچسب روی آن توجه کنید و مطمئن شوید که میزان قند موجود در آن اندک است. اگر نتوانستید اطمینان حاصل کنید که چه میزان قند در نوشیدنی شما وجود دارد، بهتر است آن را مصرف نکنید و بجای آن آب بنوشید.
میوه خشک
سیب خشک و گلابی فقط بسیار شیرین هستند، در حالی که “جویدن” زردآلو خشک، آلو شیرین و دیگر میوه های خشک شده خطرناک است، زیرا ساختار چسبنده ای دارند. آنها به معنای واقعی کلمه شکر را به دندان های شما می چسبانند. شکر ماده شناخته شده ای در آسیب زدن به دندان هاست که منجر به ایجاد حفره ها و تخریب مینای دندان می شود.
چای
همه می دانند که چای حاوی کافئین است که تأثیر منفی بر روی بدن دارد اما نه بر روی دندان ها. فلورین در چای بسیار کمتر از کافئین است، اما به دندان های شما آسیب زیادی وارد می کند.
فلورین برای بدن انسان لازم است، اما زمانی که مقدار آن بیش از حد شود، روی سلامتی استخوان و دندان ها تاثیر منفی می گذارد. برای اینکه از آسیب دیدن دندان های خود جلوگیری کنید، در روز بیش از ۴ فنجان چای ننوشید و از چای های کیسه ای ارزان قیمت استفاده نکنید.
دندان درد میتواند به دلیل مشکل در دیگر اعضا باشد
بعضی از پزشکان ادعا می کنند که بین درد دندان و مشکلات عملکرد اندام های داخلی ارتباطی وجود دارد. برای مثال، درد در دندان های پیشین ممکن است یک بیماری قلبی یا معده را نشان دهد. این بسیار سخت است که بتوان بین این موارد ارتباط برقرار کرد، اما اگر می خواهید بدانید که درد هر دندان به چه معناست، می توانید از تصویر زیر استفاده کنید.
جمعآوری و تنظیم: کاویاب
- هشتگ در اینستاگرام:
- خوراکیهایی که باعث آسیب رساندن به دندان میشوند