۱- خانهداری را تبدیل به تفریح کنید
بیشترین مشکلی که افراد خانهدار با مرتب نگهداشتن منزلشان دارند، حوصله سربر بودن و کسلکنندگی آن است. یکی از مواردی که حین آموزش نکات خانهداری و به عنوان یکی از ترفندهای خانهداری باید یاد بگیرید این است که همیشه برای جارو کشیدن، ظرف شستن یا مرتب کردن لباسها به تمام حواستان نیاز ندارید.
سعی کنید هنگام خانهداری فعالیتی جانبی برای خود در نظر بگیرید. گوش دادن به یک کتاب صوتی جذاب، پخش یک فیلم که نیازی به توجه کامل شما ندارد یا گوش دادن به موسیقی و پادکستهای دلخواه میتواند از حجم کسلکنندگی خانهداری بکاهد. علاوه بر این، این کار ممکن است حتی شما را مشتاقتر از پیش کند تا دفعه بعد سریعتر به سراغ خانهداری بروید و در کنارش به سرگرمی خود برسید.
سعی کنید خانهداری را با گوش دادن به محتوای صوتی برای خود لذتبخشتر کنید.
۲- از کاهِ کارهای کوچک، کوهی برای کارهای بزرگ نسازید
یکی از نکات خانهداری مداومت در انجام آن و یکی از مهمترین ترفندهای خانهداری انجام دادن کارهای کوچک در همان لحظه است. ممکن است در اوقات بسیاری حوصله مرتب کردن یک دست لباس، شستن دو بشقاب، پاک کردن یک لکه از روی مبل یا موارد پیش پا افتادهی مشابه را نداشته باشید، در حالی که هرکدام کمتر از ۱۰ دقیقه از شما زمان میگیرند.
نگه داشتن این کارهای کوچک و موکول کردن آنها به آینده باعث میشود در روزهایی که به خانهداری اختصاص میدهید کارهای بسیاری داشته باشید. یکی از ترفندهای مهم خانگی این است که اجازه ندهید کارهای کوچک انباشه شده در روزهای عادی انرژی درونی شما را مصرف کنند و بر روحیاتتان اثر بگذارند.
کارهای کوچکی که کمتر از ۱۰ دقیقه از شما را وقت میگیرند در همان لحظه انجام دهید و آنها را تلنبار نکنید.
۳- همیشه قبل از شروع یک فهرست از کارهایتان تهیه کنید
مهم نیست که قرار است یک میز را مرتب کنید یا کل خانه را گردگیری کنید. خانهداری هم مانند تمام مشاغل دیگر نیاز به برنامهریزی و تعیین هدف دارد. یکی از ترفندهای خانهداری این است که ابتدا تمام کارهایی که قرار است انجام دهید را بنویسید. این فهرست به شما کمک میکند تا در ابتدا هیچ مکانی از قلم نیافتد و کارتان را کامل انجام دهید.
همچنین این قابلیت را پیدا میکنید که کارهای خود را با اولویتهای متفاوت مرتب کنید. به عنوان مثال میتوانید طبق آموزش نکات خانهداری کارهای خانه را به ترتیب سنگین به سبک، یا فضای عمومی و شخصی انجام دهید و زودتر به نتیجه دلخواه خودتان برسید.
داشتن یک فهرست از کارهای خانه میتواند به منظم و کامل انجام شدنشان کمک کند.
۴- خانه را از بالا به پایین تمیز کنید
فضا و موقعیتهای زیادی در محیط زندگی وجود دارند که باید به طور مرتب گردگیری یا تمیز شوند. اما گاهی اوقات رعایت نکردن نکات خانهداری ممکن است باعث تلاش چند برابری شما شود. در یک روز عادی و در حالتی که هیچ بادی در خانه شما جریان نداشته باشد، گرد و غبار تمایل به نشست و فرود آمدن بر پایینترین سطح خانه دارد.
اگر ابتدا خانه را جارو بکشید و سپس پنکه سقفی یا کابینتها را تمیز کنید، میبینید که در نهایت کف خانه آنطور که باید تمیز نیست و مجددا غبار گرفته است. این نکته که از ترفندهای مهم خانگی است در مورد سایر بخشهای خانه هم صدق میکند. از کابینتهای آشپزخانه گرفته تا کتابخانه، سعی کنید قسمتهای بالایی را در ابتدا مرتب و تمیز کنید و سپس به مرور به قسمتهای پایینی برسید.
گردگیری اصولی خانه از بالاترین فضا به سمت پایین، از دوباره کاری جلوگیری میکند.
۵- هوای خانه را مطبوع کنید
بهترین حالت برای تازه نگه داشتن روح خانه آن است که هوای تازه و مطبوعی درون آن جریان داشته باشد. هوای خانه به خصوص در محیطهای آپارتمانی امروزی، کمتر مجال تعویض پیدا میکند و به مرور درون خانهی شما حبس میشود. این اتفاق میتواند بر اثر غذایی که پختید، تبخیر آبی که بر روی زمین ریخته شده، یا بوی زبالهها و غبارهای مانده در خانه تشدید شود.
یکی از ترفندهای خانهداری آن است که به صورت مرتب و حداکثر هر هفته یک بار پنجرهها را برای ساعتی باز کنید تا هوای درون خانه عوض شود. این کار به شادابی خودتان نیز کمک شایانی میکند. به عنوان یک یادگیری آموزش نکات خانهداری میتوانید در ساعات اولیه روز یا انتهایی شب که هوا خنکتر و پاکتر است این کار را انجام بدهید.
عوض نشدن هوای خانه به صورت مرتب باعث میشود خانه حس کهنگی و ماندگی بدهد.
۶- خانه خود را درخشان کنید
کمتر ساختمان امروزی را میتوان یافت که محیطی نورگیر داشته باشد. معمولا خانهها کمترین پنجره ممکن را دارند و همان پنجره هم با پردههایی ضخیم پوشانده شدهاند. اما کمتر کسی میتواند حس شادابیِ حاصل از بازی کردن نور در محل زندگی را به عنوان یکی از مهمترین نکات خانهداری انکار کند.
در روزهای خنک سال، پردهها را کنار بکشید و به نور طبیعی اجازه ورود بدهید. اما به عنوان ترفندهای مهم خانهداری به غیر از نور طبیعی، لامپهای خانه نیز نقش مهمی در زیبا جلوه دادن محل زندگی شما دارند. علاوه بر غبارِ حاصل از گذشت زمان بر روی حباب لامپها که نور آنها را کم میکند، خود لامپها نیز به مرور قدرت اولیهشان را از دست میدهند. بهتر است مراقب نور لامپها، بخصوص در سالن پذیرایی باشید.
به عنوان یکی از ترفندهای مهم خانگی میتوانید به جای هزینهی اضافی برای خرید لامپ جدید قبل از پایان یافتن عمرشان، آنها را به شکل چرخشی بین اتاقها و مکانهای متفاوت جابجا کنید تا همیشه در محلهای مهمتر، لامپ پر نورتری داشته باشید.
سعی کنید همواره روشنایی خانه را در سطح خوبی نگه دارید. چه با کمک نور خورشید و چه با کمک لامپ.
۷- از فضای سبز طبیعی نهایت استفاده را ببرید
با حذف شدن خانههای ویلایی و کمبود فضای سبز در خانهها نسل جدید کمتر میتواند چیزی مانند باغچهداری را تجربه کند. هر چند برای این مشکل نیز راهحلی وجود دارد تا حس طراوت و تازگی گیاهان را در محیط زندگی خود داشته باشید. مطابق آموزش نکات خانهداری استفاده از گیاهان آپارتمانی که نیاز به نور طبیعی کمتری دارند و آب کمتری نیز مصرف میکنند میتواند کمک زیادی به شما بکند.
در همین رابطه بخوانید:
شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی چیست؟
گلدانهای کوچک در جای جای خانه میتوانند زیبایی و شادابی منزل شما را دو چندان کنند. علاوه بر این در صورتی که منزل شما به اندازه کافی فضای خالی دارد میتوانید به عنوان یکی از ترفندهای خانهداری، از سبزیجات خوردنی نیز برای رشد در محیط خانه استفاده کنید. با این روش میتوانید از سبزیهای قابل خوردن حاصل تلاش خودتان بر روی سفره لذت ببرید.
گیاهان آپارتمانی که به نور، آب و مراقبت کمتری نیاز دارند میتوانند سرسبزیِ طبیعت را به خانهی شما بیاورند.
۸- از تبدیل خانه به انبار پرهیز کنید
مواد غذایی، میوهها، داروها و حتی لوازم نظافتی هر کدام تاریخ مصرف مشخصی دارند. تهیه بیش از حد این مواد و نگهداری آنها در محل زندگی اغلب باعث میشود بدون اینکه متوجه بشویم، منقضی شوند. بر اساس نکات خانهداری مراقب باشید که به صورت مرتب اینگونه مواد را بررسی کنید تا بعد از یک دورهی طولانی ناگهان با مقدار زیادی از مواد فاسد روبرو نشوید. شاید این مورد را بتوان یکی از ترفندهای مهم خانگی به حساب آورد، زیرا علاوه بر اینکه منجر به تولید بوی نامساعد و آلوده کردن هوای محیط میشوند، میتوانند سلامتی اعضای خانه و خانواده شما را نیز به خطر بیاندازند.
سعی کنید هر چند وقت یک بار موادغذایی و تاریخ انقضادار را بررسی کرده و آنهایی که تاریخ انقضایشان گذشته است را دور بریزید.
۹- برای نظافت هر وسیلهای از ابزار مخصوص به آن استفاده کنید
لوازم گوناگونِ درون خانه هر کدام شیوه نگهداری و نظافت مخصوص به خود را دارند. طبق ترفندهای خانهداری انواع فلزها، سنگها، مواد صنعتی و بافتنی، هر کدام نیازمند مواد مخصوصی برای شستشو یا پاک کردن هستند. بهتر است از قبل مواد لازم را تهیه کنید تا در هنگام خانهداری و نظافت بتوانید از مناسبترین شوینده برای پاکیزگی منزلتان استفاده کنید.
به طور کلی بهتر است تا حد امکان با استفاده از مواد طبیعی و بدون مواد شیمیایی نظافت خانه را انجام دهید. اما بهتر است این نکته را نیز از مجموعه نکات خانهداری در خاطر داشته باشید که هیچگاه مواد شیمیایی مختلف را با یکدیگر ترکیب نکنید. ترکیب مواد شیمیایی گوناگون ممکن است باعث ایجاد مادهای سمی شود و سلامتی شما را به خطر بیاندازد.
۱۰- خانه خود را خشک نگهدارید
شستن ظرفها، لباسها، سرویسهای بهداشتی و شیرآلات به اندازهی کافی کاری سخت و طاقتفرساست. اما یکی از ترفندهای مهم خانهداری این است که بلافاصله بعد از شستن هر کدام از آنها نسبت به خشک کردنشان اقدام کنید.
ظرفها با باقی ماندن آب لکهدار میشوند، لباسها بوی نامطبوعی به خود میگیرند و سرویسهای بهداشتی و شیرآلات عمرشان کوتاه میشود.
توصیه ما به شما به عنوان یکی از ترفندهای خانهداری این است که همیشه با استفاده از یک پارچهی نرم بعد از تمیز کردن و شستن آنها را خشک کنید. این امر علاوه بر زیبایی بیشتر، عمر طولانیتری نیز به وسایل منزل شما میدهد.
ماندن قطرات آب بر روی ظروف و سطوح باعث کاهش عمر وسایل و ایجاد بوی نامطبوع در خانه میشود.
جمعبندی
مطمئنا امر خانهداری یک کار سخت و پر مشقت است که تنها با چند خط مطلب نمیتوان از دشواری آن کاست. اما توجه به ترفندهای خانهداری و آموزش نکات خانهداری میتواند خانه شما را به یک محل زیباتر و شادابتر تبدیل کند. خانهای با طراوت بیشتر میتواند بر روحیات شما و خانواده شما اثر مثبت زیادی بگذارد و باعث شود محیط زندگیتان آرامش بیشتری به شما هدیه دهد.
خانهداری را با گوش دادن به موسیقی یا تماشای تلویزیون به کاری مفرحتر تبدیل کنید.
کارهای کوچک و کوتاه را در همان لحظه انجام دهید و آنها را تلنبار نکنید.
نور کافی، جریان داشتن هوای خانه و استفاده از گیاهان آپارتمانی اثر زیادی بر طراوت خانه شما دارند.
از نگهداری مواد فاسد شدنی درون کمدها و کابینتها برای طولانی مدت پرهیز کنید.