بارداری بعد از سقط جنین ؛ چطور برای حاملگی دوباره آماده شویم؟

بارداری بعد از سقط جنین ؛ چطور برای حاملگی دوباره آماده شویم؟

پس از سقط جنین در بعضی از زنان احساس خلأ شدیدی ایجاد می‌شود که می‌خواهند این خلأ را با تلاش برای بارداری دوباره طی چند روز یا چند هفته پر کنند. اما نکاتی را باید در نظر بگیرید که قبل از بارداری مجدد الزامی است. در این مطلب با مراحل آماده سازی و شرایط لازم برای بارداری بعد از سقط جنین آشنا خواهید شد.


چهار‌شنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۷۲۳۴ بازدید

به از بین رفتن خودبه‌خودی بارداری قبل از هفته بیستم بارداری سقط جنین گفته می‌شود؛ موضوعی که متأسفانه اتفاقی شایع در میان اغلب زنان است. طبق آمار، حدود ۱۰ تا ۲۵٪ از حاملگی‌ها با سقط جنین پایان می‌یابد که در نتیجه ممکن است بساری از زنان برای بارداری بعد از سقط جنین، اضطراب، ناراحتی و سردرگمی در مورد تلاش مجدد برای بارداری را تجربه کنند.

شایع‌ترین علت سقط جنین، نوعی ناهنجاری کروموزومی است که بعید به نظر می‌رسد دوباره و در بارداری بعدی اتفاق بیفتد. اکثر زنانی که سقط جنین را در اولین بارداری خود تجربه می‌کنند، بعد از آن اگر عامل خطر جدی وجود نداشته باشد، یک بارداری سالم تا تولد فرزندشان را به خوبی می‌گذرانند و تنها کمتر از 5 درصد از زنان دو سقط جنین را پشت سر هم تجربه خواهند کرد. با این حال اگر مجددا قصد بارداری بعد از سقط جنین قبلی خود را دارید، توصیه می‌کنیم به نکات بیان شده در ادامه مطلب توجه داشته باشید.
اقدامات و آمادگی‌های لازم برای بارداری بعد از سقط جنین

در صورتی که قصد بارداری بعد از سقط جنین را دارید، لازم است تا در فاصله سقط قبلی تا اقدام مجدد به بارداری، نکات خاصی را رعایت کنید. از جمله این نکات می‌توان به داشتن رژیم غذایی مناسب، انجام ورزش روزانه به شکل متعادل، عدم مصرف داروهای غیرضروری و... اشاره کرد که در ادامه بطور کامل به این بحث پرداخته خواهد شد.

۱. به مدت دو ماه اقدام به بارداری مجدد نکنید

قبل از تلاش برای دوباره باردار شدن، یک یا دو ماه صبر کنید. تحمل این شرایط می‌تواند بسیار مشکل باشد تا با احساسات خود پس از سقط کنار بیایید و ممکن است احساس شما این باشد که باید در اسرع وقت و به زودی برای باردارشدن اقدام کنید.

پس از سقط جنین در بعضی از زنان احساس خلأ شدیدی ایجاد می‌شود که می‌خواهند این خلأ را با تلاش برای بارداری دوباره طی چند روز یا چند هفته پس از سقط جنین بگذرانند. اما توصیه می‌شود که به بدن خود برای بازیابی و استراحت مجدد حداقل به مدت یک یا دو ماه زمان کافی بدهید، یا دو دوره قاعدگی را بگذرانید و دوباره تلاش کنید تا باردار شوید.

از لحاظ فیزیکی، تنها چند ساعت تا چند روز طول می‌کشد تا سقط جنین بهبود بیابد و دوره عادت ماهانه شما نیز باید پس از چهار تا شش هفته بازگردد. اما این مهم است که برای بهبود وضعیت روحی خود اقدام کنید و برای بازیابی هرچه زودتر و بهتر سلامتی جسمی به خود زمان بدهید تا فقدانی که احساس می‌کنید برطرف شود.

بعضی از متخصصان مراقبت‌های بهداشتی، توصیه می‌کنند بعد از سقط جنین شش ماه برای بارداری مجدد صبر کنید. اما هیچ تحقیق تأیید شده‌ای در مورد این توصیه وجود ندارد که لازم باشد پس از سقط جنین به مدت طولانی منتظر بمانید تا بتوانید باردار شوید. اگر سالم هستید، حداقل یک دوره عادت ماهیانه را بگذرانید و پس از آن شما آماده‌اید دوباره برای باردارشدن تلاش کنید، لازم نیست منتظر بمانید.

۲. بررسی عوارض ناشی از سقط جنین

با پزشک خود در مورد هر گونه خطر یا عوارض ناشی از سقط جنین صحبت کنید. برخی از زنان ممکن است بارداری مولار را تجربه کنند که ناشی از ایجاد یک تومور غیر سرطانی در رحم است. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که جفت، به توده کیست مانند غیرطبیعی تبدیل شده و مانع از بارداری حیاتی می‌شود. اگر شما یک حاملگی مولار را تجربه کرده‌اید، توصیه می‌شود که حتماً شش ماه تا یکسال قبل از تلاش مجدد برای بارداری بعد از سقط جنین خود صبر کنید.

اگر سقط جنین فعلی شما به علت حاملگی خارج رحم بوده یا تجربه حاملگی خارج از رحم را در گذشته داشته‌اید، پزشک شما باید لوله‌های فالوپتان را بررسی کند تا مطمئن شود که این لوله‌ها (یک یا هر دو آن‌ها) مسدود نشده یا آسیب دیده نباشند. اگر یک لوله فالوپی مسدود شده یا آسیب دیده باشد، ممکن است خطر ابتلا به حاملگی خارج رحم مجدداً افزایش یابد.
۳. بررسی و انجام آزمایش‌های لازم

زنانی که بیش از یک سقط جنین را در طول دوران باروری خود تجربه می‌کنند باید مورد بررسی و آزمایش‌های بیشتری قرار بگیرند تا در صورت وجود مشکلات، علت آن قبل از تلاش مجدد برای بارداری مشخص شوند. پزشک شما ممکن است آزمایشاتی مانند موارد زیر را برای شما تجویز کند:

آزمایش هورمونی: پزشک شما سطح هورمون تیروئید و احتمالاً هورمون پرولاکتین و پروژسترون را آزمایش خواهد کرد. اگر در حالت غیر طبیعی باشند، به شما درمان‌های مناسب را می‌دهد و بعداً دوباره مورد آزمایش قرار می‌گیرید تا سطح هورمون‌های شما را بررسی کنند و از رفع مشکل شما اطمینان حاصل شود.

Hysterosalpingogram: این آزمون برای بررسی شکل و اندازه و هر گونه زخم در رحم و همچنین وجود پولیپ ها، فیبروئید ها یا جداره ضخیم و غیر طبیعی رحم انجام می‌شود. همه این موارد می‌تواند بر تخمک گذاری یا لانه گزینی و نگه داشتن تخمک در دیواره رحم به روش IVF و یا حالت طبیعی تأثیر بگذارد، بنابراین مهم است که رحم خود را برای این مسائل ارزیابی کنید. همچنین پزشک شما می‌تواند هیستروسکوپی را در حفره رحم انجام دهد، که یک آزمایش مشاهده‌ای با فرستادن دوربین کوچکی از طریق دهانه رحم، به داخل رحم شما است. سایر آزمایشات بالقوه می‌تواند شامل آزمایش خون یا حتی آزمایش DNA از هر دو والدین یا انجام یک سونوگرافی و بررسی توسط روش التراسوند باشد.

بررسی هرگونه عفونت کشف شده و تحت درمان قرار گرفته: برای اطمینان از داشتن یک حاملگی ایمن پس از سقط جنین و قبل از شروع تلاش مجدد برای بارداری، باید برای عفونت‌هایی مانند STI ها مورد آزمایش قرار بگیرید و در صورت داشتن هرگونه عفونت درمان شوید. برخی از عفونت‌هایی که می‌تواند خطر ابتلا به سقط جنین را افزایش دهند به شرح زیر می‌باشند:

کلامیدیا: این مورد یک عفونت منتقل شونده از راه جنسی است (STI) که معمولاً هیچ نشانه‌ای ندارد. اگر شما یا شریک زندگی‌تان آلوده به این عفونت باشید، قبل از اینکه باردار شوید، آزمایش و درمان می‌شوید.

عفونت‌های رحم یا واژن: دکتر شما می‌تواند برای هرگونه عفونت در این مناطق بر روی شما تست انجام داده و اقدام به درمان نماید.

Listeria: این عفونت توسط مصرف پنیر یا شیر پاستوریزه نشده ایجاد می‌شود.

توکسوپلاسموز: این عفونت از طریق میوه و سبزیجات کثیف و همچنین گوشت، منتشر می‌شود. همیشه گوشت و تمام میوه‌ها و سبزیجات لازم برای تهیه سالاد تازه را بشویید. هنگام تمیز کردن سینی‌های غذای گربه‌ها و هنگام باغبانی، دستکش بپوشید، زیرا گربه‌ها این عفونت را در روده خود حمل می‌کنند و به شدت عامل انتقال آن به محیط خود هستند.

پاروویروس: این یک عفونت ویروسی است که به عنوان "بیماری منتقل شونده از طریق بوسه " شناخته می‌شود. این ویروس می‌تواند سبب سقط جنین شود، اما اکثر زنان آلوده می‌توانند حاملگی طبیعی داشته باشند.

۴. داشتن رژیم غذایی متعادل و وزن سالم

برای اقدام به بارداری بعد از سقط جنین و کاهش خطر ابتلا به سقط جنین مجدد، باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید؛ رژیمی که شامل چهار گروه غذایی میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین، لبنیات و غلات کامل است. اطمینان حاصل کنید که در رژیم غذایی روزانه خود میوه‌های تازه (و در صورت عدم وجود میوه تازه از میوه یخ زده یخ زده)، حدود ۱۷۰ گرم یا کمتر مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ، سویا یا توفو، سبزیجات تازه یا منجمد، نان، برنج، ماکارونی و غلات صبحانه و دو تا سه لیوان لبنیات مثل ماست و پنیرهای سخت که پروتئین بالاتری دارند، دریافت می‌کنید.

همچنین بسیار مهم است که وزن‌تان را مطابق سن و متعادل با وضعیت بدن خود حفظ کنید. از کمبود وزن یا اضافه وزن اجتناب کنید. شما می‌توانید شاخص توده بدنی (BMI) خود را با استفاده از یک ماشین حساب آنلاین محاسبه کنید و میزان کالری مورد نیاز مصرفی برای هر روز و برای حفظ وزن سالم خود را تعیین کنید.
۵. انجام تمرینات ورزشی بصورت روزانه

در صورتی که در بارداری‌های خود تجربه‌ی سقط جنین را دارید، لازم است که از انجام تمرینات ورزشی شدید اجتناب و بر فعالیت‌های خفیف مانند راه رفتن، یوگا یا مراقبه تمرکز کنید. حفظ یک برنامه ورزش روزانه باعث حفظ سلامت و انرژی شما خواهد شد. همچنین انجام حرکات یوگا می‌تواند بدن شما را در بهترین حالت قرار دهد و دوباره آماده بارداری شوید. انجام تمرین ملایم مانند یوگا می‌تواند به کاهش استرس یا اضطراب ناشی از سقط جنین کمک کند. مدیریت استرس شما برای حفظ سلامت و آماده بودن برای بارداری مجدد بسیار ضروری است.
۶. مصرف انواع ویتامین‌ها به صورت روزانه

نگهداری رژیم غذایی متعادل و وزن سالم از طریق ورزش، بدن شما را به دریافت مواد مغذی و مواد معدنی ضروری ترغیب می‌کند. اما ویتامین‌های پیش از قاعدگی و مکمل‌های غذایی مانند اسید فولیک خطر بروز سقط جنین را کاهش داده و نرخ متولد شدن نوزادانی را که در دوران بارداری زودرس یا کوچک هستند کاهش می‌دهند.

با پزشک خود در مورد مصرف مکمل اسید فولیک صحبت کنید تا از عوارض سقط جنین پیش آمده قبلی بهبود یابید. همچنین مکمل اسید فولیک می‌تواند به کاهش خطر عوارض لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا کمک کند، این نقص زمانی که نخاع نوزاد شما به طور طبیعی رشد نکند رخ می‌دهد و مصرف اسید فولیک دو ماه قبل از بارداری و حین آن می‌تواند احتمال وقوع این مشکل را به شدت کاهش دهد و از سقط جنین مجدد جلوگیری کند.

۷. اجتناب از مصرف قرص های غیر ضروری و داروهای گیاهی

از مصرف تمام داروها و قرص‌ها اجتناب کنید، مگر اینکه لازم باشند. به استثنای مواردی که پزشک شما داروهای خاصی را برای درمان عفونت یا سایر مسائل پزشکی توصیه می‌کند، هنگام باردار شدن باید از مصرف انواع داروها اجتناب کنید. اجتناب از داروهای ضد مخدر و همچنین داروهای گیاهی نیز ضروری است.

داروهای گیاهی توسط سازمان غذا و دارو یا (FDA) تنظیم نمی‌شوند، بنابراین قبل از مصرف هرگونه داروهای گیاهی، همیشه باید با پزشک خود مشورت کنید. اگر از آنتی‌بیوتیک‌ها برای رفع عفونت استفاده می‌کنید، صبر کنید تا دوره درمان و اثر آنتی بیوتیک کامل شود و از بهبود عفونت بطور کامل اطمینان حاصل کنید. اگر برای حاملگی خارج از رحم دارو مصرف می‌کنید، سه ماه پس از درمان با داروی متوتروکسات برای باردار شدن صبر کنید. اگر برای یک بیماری خاص یا درمان عفونت دارو مصرف می‌کنید، منتظر بمانید تا از درمان کامل خود و اتمام دوره درمانی دارو و همچنین برطرف شدن اثرات دارو در بدنتان اطمینان حاصل کنید و پس از آن برای بارداری مجدد تلاش کنید.

منبع: Wikihow


دیدگاه خود را بیان کنید