چرخه قاعدگی هرکسی با دیگری متفاوت است. یک دوره پریود میتواند از سه تا هفت روز طول بکشد. دوره پریود طبیعی همان مدت زمانی معمول برای فرد است. اگر معمولا دورههای قاعدگی شما، پنج الی شش روز است و در حال حاضر تنها دوروز طول میکشند، این ممکن است به دلایل تغییراتی در سیستم بدن شما، استرس یا یک روش کنترل بارداری جدید باشد. در این مقاله به شما خواهیم گفت که علت کوتاه شدن دوره پریود چه میتواند باشد و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد.
علت کوتاه شدن دوره پریود
۱. مسائل مربوط به سن
اینکه دوره قاعدگی شما در طول دوران مختلف زندگیتان دچار تغییر شود، کاملا طبیعی است:
دوران بلوغ
در دوران بلوغ، سطح هورمونها در دورههای ماهیانه در حال نوسان هستند. چندسال طول میکشد تا این هورمونها بتوانند یک برنامه منظم ایجاد کنند. در این دوران هورمونها نامنظم هستند و این میتواند منجر به دورههای قاعدگی کوتاهتر یا طولانیتر شود.
سایر علائم رایج قاعدگی در دوران بلوغ عبارتند از:
دورههای نامنظم
خونریزی شدید یا کم
پریود نشدن در یک یا چند دوره
دوبار پریود شدن در یک ماه
دوران پیش از یائسگی
دوران پیش از یائسگی (Perimenopause) زمانی است که آخرین دورههای پریود در آن اتفاق میافتد. در طول این مدت، تولید هورمونها کاهش مییابند و دورهها معمولا نامنظم میشوند. پریود شما میتواند کوتاهتر یا طولانیتر از معمول باشد.
همچنین، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
پریود نشدن در یک یا چند دوره
خونریزی شدید یا کم
دورههای نامنظم
تعداد دورههای کمتر در سال
۲. مشکلات مربوط به سبک زندگی
تغییر در روال عادی زندگی روزمره شما، میتواند بر سطح هورمونی بدن و در نتیجه دورههای قاعدگی شما تاثیر بگذارد.
استرس
استرس بر کل بدن از جمله توانایی شما برای تولید هومونها تاثیر منفی میگذارد. هنگامی که سطوح هورمونی شما تحت تاثیر استرس قرار میگیرد، ایجاد بی نظمی در دورههای پریود دور از ذهن نیست.
این بی نظمی میتواند یک علت کوتاه شدن دوره پریود باشد. سایر علائم استرس عبارتند از:
پریشانی
خستگی
بیخوابی
کاهش وزن
ورزش بیش از حد
زمانی که ورزش سنگین انجام میدهید، به راحتی کالری بیشتری از آنچه که دریافت میکنید، میسوزانید. اگر این روند هفتهها یا ماهها ادامه یابد، بدن شما وارد حالت قحطی میشود. بدن شروع به استفاده از تمام سوختهای باقی مانده (کالری) خود برای انجام وظایف حیاتی، مانند نگه داشتن ضربان قلب استفاده میکند و برخی کارهای دیگر مانند تولید هورمونهای تولید مثل را به تعویق میاندازد. هنگامی که سطح این هورمونها کاهش مییابد، کوتاه شدن دوره پریود یکی از نتایج آن خواهد بود.
فعالیت شدید بدنی میتواند پیامدهای منفی دیگری را نیز به همراه داشته باشد که از آن جمله میتوان اشاره کرد به:
نوسانات خلقی
به آسانی خسته شدن
آسیب پذیرتر شدن در برابر بیماریها
کاهش وزن ناخواسته
تغییر وزن قابل توجه
هرگونه تغییر وزن ناگهانی و زیاد میتواند سطح طبیعی هورمونهای بدن را مختل کند. پس از عمل جراحی بای پس معده و یا رژیم غذایی شدید، بسیاری از زنان دورههای قاعدگی نامنظم را تجربه میکنند. چربی بیش از حد نیز میتواند سطح استروژن را تحت تاثیر قرار دهد، به عبارت دیگر چاقی میتواند بر چرخه قاعدگی اثرگذار باشد.
سایر عوارض جانبی تغییرات وزنی شدید عبارتند از:
سردرد
خستگی
پریود نشدن در یک یا چندماه
اختلالات خوردن
اختلالات خوردنی مانند کم اشتهایی عصبی که شامل محدودیتهای شدید در مصرف کالری هستند، میتوانند بر توانایی بدن در تولید هورمونهای تولید مثل اثر بگذارند. میزان چربی بسیار پایین بدن نیز میتواند سطوح هورمونی را مختل کند و این اختلال میتواند منجر به قاعدگی نامنظم، کوتاه شدن دوره یا پریود نشدن شود.
علائم دیگر این اختلالات عبارتند از:
لاغری شدید
عزت نفس پایین
تحریف تصور فرد از خود و بدنش
۳. علتهای دارویی کوتاه شدن دوره قاعدگی
علت کوتاه شدن دوره پریود ، گاهی مصرف داروهایی است که سطح هورمونهای بدن را دچار تغییر میکنند و باعث اختلال در دورههای قاعدگی میشوند.
کنترل بارداری با روشهای هورمونی
روشهای پیشگیری از بارداری هورمونی شامل هورمونهایی هستند که مستقیما تخمک گذاری را تحت تاثیر قرار میدهند. زمانی که برای اولین بار اقدام به پیشگیری از بارداری هورمونی میکنید یا به سراغ روش دیگری میروید، طبیعی است که شاهد برخی تغییرات در چرخههای قاعدگی خود باشید. دورههای پریود شما ممکن است برای ماه کوتاهتر یا نامنظم شوند، تا اینکه بدن شما به داروهای جدید عادت کند.
سایر عوارض جانبی که معمولا با دارو، آمپول کنترل بارداری و IUD هورمونی همراه هستند، عبارتنداز:
گرفتگی در ناحیه شکم
لکه بینی
سردرد
سایر داروها
بعضی از داروهای تجویزی دیگر نیز ممکن است با هورمونهای بدن تداخل داشته باشند و علت کوتاه شدن دوره پریود یا بی نظمی در آن باشند. داروهایی که ایجاد بی نظمی در دورههای قاعدگی میکنند عبارتند از:
تیروئید
پریشانی
صرع
التهاب
۴. مسائل پزشکی تاثیرگذار بر دوره پریود
برخی شرایط پزشکی وجود دارند که میتوانند سطح هورمونها را تحت تاثیر قرار دهند و باعث شوند که دوره پریود شما کوتاهتر از حد نرمال باشد.
بارداری خارج از رحم
بارداری خارج از رحم زمانی اتفاق میافتد که تخمک بارور شده در جایی خارج از رحم جای میگیرد. حاملگی خارج از رحم اغلب باعث خونریزی واژینال میشود که ممکن است با پریود اشتباه گرفته شود.
نشانههای دیگر بارداری خارج از رحم عبارتند از:
درد شکم
سرگیجه
درد شانهها
لانه گزینی
لانه گزینی زمانی رخ میدهد که تخم بارور شده در دیواره رحم قرار میگیرد. این اتفاق حدود یک الی دو هفته بعد از تشکیل نطفه رخ میدهد و در بعضی موارد ممکن است باعث خونریزی جزئی واژینال شود که گاهی با یک دوره پریود کوتاه شده اشتباه گرفته میشود. لانه گزینی اغلب قبل از متوقف شدن قاعدگی رخ میدهد.
سقط جنین
سقط جنین اتفاقی است که به پایان بارداری و از دست رفتن بافت جنین منجر میشود. سقط اغلب قبل از اینکه مادر بداند باردار است، اتفاق میافتد و به همین علت ممکن است با پریود اشتباه گرفته شود. یک دوره پریود کوتاه شده میتواند در واقع سقط جنین باشد.
سایر علائم سقط جنین عبارتنداز:
لکه بینی یا خونریزی
ترشح مایعات یا بافت از واژن
درد شکمی
بارداری
دورههای قاعدگی هنگام بارداری متوقف میشوند. اما در سه ماهه اول بارداری خونریزی سبک یا لکه بینی تجربه میشود. یک چهارم از زنان مقداری خونریزی در بارداری را تجربه میکنند.
سایر علائم حاملگی عبارتند از:
درد و تورم سینهها
حالت تهوع
استفراغ
پریود نشدن
گرایش یا عدم گرایش نسبت به غذاها یا بوها
کیست تخمدان
کیست تخمدان یک کیسه پر از مایع درون تخمدان است. درحالیکه این کیست سرطانی نیست، گاهی میتواند ایجاد درد و خونریزی کند و این خونریزی ممکن است با دوره پریود کوتاه اشتباه گرفته شود. بیشتر کیستهای تخمدان هیچ علائمی ندارند، اما گاهی اوقات میتوانند درد شکمی ایجاد کنند به ویژه اگر بزرگ باشند یا بترکند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) گاهی باعث ترشح بیش از حد طبیعی هورمونهای مردانه میشود. عدم تعادل هورمونی اغلب باعث بی نظمی در دورههای قاعدگی، پریود نشدن یا کوتاه شدن دوره پریود شود.
سایر علائم PCOS عبارتند از:
افزایش موهای زائد در صورت
آکنه
صدای بمتر
مشکل در بارداری
اختلالات تیروئید
اختلال در کارکرد تیروئید باعت تولید بیشتر یا کمتر از حد طبیعی هورمون تیروئید میشود. بیماری تیروئید در حدود یک هشتم از زنان مشاهده میشود. هورمون تیروئید نقش مهمی در چرخه قاعدگی ایفا میکند و میتواند منجر به بی نظمی در دورههای قاعدگی و کوتاه شدن آنها شود.
علائم اختلال تیروئید، بسته به نوع اختلالی که دارید متفاوت است، اما بروز علائم زیر محتملتر است:
کاهش یا افزایش وزن
خواب آلودگی یا بی خوابی
افزایش یا کاهش سرعت ضربان قلب
پریود سبکتر یا سنگینتر
۵. شرایط پزشکی جدی
هرچند به ندرت اتفاق میافتد، اما گاهی علت کوتاه شدن دوره پریود شرایطی جدیتر از موارد ذکر شده در بالا است.
نارسایی زودرس تخمدان (POF)
POF زمانی اتفاق میافتد که شما زودتر از زمان موعد وارد یائسگی میشوید. نارسایی زودرس تخمدان امری بسیار نادر است و تنها یک نفر از هر یک هزار زن در سن زیر ۲۹ سال و یک فرد از هر ۱۰۰ زن در سنین ۳۰ تا ۳۹ سالگی به آن مبتلا میشوند. اگر تخمدان شما دچار نارسایی شود، بدان معناست که دیگر بدن هورمونهای بارداری را تولید نمیکند و در نتیجه ممکن است دورههای قاعدگی نامنظم و سپس کاملا متوقف شوند.
pof همچنین ممکن است باعث علائم زیر شود:
گر گرفتگی
پریود نشدن
بی نظمی در پریود
خشکی واژن
سندروم آشرمن
سندروم آشرمن یا چسبندگی دهانه رحم یک بیماری نادر است که در آن یک بافت زخم در درون رحم رشد میکند. این اتفاق اغلب بعد از یک عمل جراحی رخ میدهد. بافت زخمی رحم میتواند جریان پریود را متوقف کند و باعث پریود نشدن یا بی نظمی در دورهها شود.
سایر علائم عبارتند از:
اختلال در بارداری
سقط جنین
گرفتگی شکم بدون خونریزی
تنگی دهانه رحم
تنگی غیرطبیعی دهانه رحم یک از بیماریهای نادر رحم است. این عارضه معمولا بعد از جراحی رخ میدهد. زمانی که دهانه رحم تنگ میشود، جریان قاعدگی متوقف یا مختل میگردد. این ممکن است باعث پریود نشدن در یک یا چند دوره و دل درد شود.
سندرم شیهان
یک اختلال و پیچیدگی در زمان زایمان است و در صورتی رخ میدهد که یک زن مقدار زیادی خون از دست بدهد یا با افت شدید فشار خون در طول یا پس از زایمان مواجه شود. این اتفاق در کشورهای پیشرفته بسیار نادر است چرا که امکانات کافی در دسترس هستند. سندروم شیهان، در تولید هورمونهای هیپوفیز اختلال ایجاد میکند. سطوح پایین این هورمون منجر به پریودهای نامنظم میشود.
سایر علائم این سندرم عبارتند از:
مشکل در شیردهی
عدم رشد موهای ناحیه تناسلی
فشار خون پایین
افزایش وزن
خستگی
زمان مراجعه به پزشک
اگر حامله هستید یا در مورد بارداری خود تردید دارید، درصورت مشاهده خونریزی غیرعادی باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. در غیر این صورت، با تجربه بی نظمی در پریود میتوانید تا دو الی سه ماه منتظر بمانید و بعد به پزشک مراجعه کنید، زیر در طول این مدت ممکن است علت کوتاه شدن دوره پریود رفع و چرخه قاعدگی شما به حالت عادی بازگردد.
در این مدت، به خوبی دورههای قاعدگی خود را ردیابی کنید و اطمینان حاصل کنید که تاریخ شروع و پایان پریود شما، همراه با جزئیاتی مانند شدت خونریزی یادداشت میشوند. پزشک میتواند از این اطلاعات برای تشخیص استفاده کند.
نظر شما چیست؟ آیا تجربهای در خصوص بی نظمی در چرخههای قاعدگی داشتهاید؟ تجربیات خود را با ما و مخاطبان ستاره در بخش ارسال نظر به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: healthline