به گزارش خبرگزاری برنا؛ عمران مرادی گفت: سوالی که برای عموم مردم پیش میآید، این است که آیا ضخیم بودن هلال ماه در روز نخست رمضان امسال به این معنی است که ماه در روز دوم قرار دارد؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت دلیل اینکه هلال ماه روز نخست رمضان، از نظر ضخامت بزرگتر بود، این است که ماه از نظر علمی در این تاریخ پیرتر است و به همین دلیل ضخیمتر دیده میشود.
وی در توضیح این مطلب گفت: این شبهه ایجاد میشود که ماه در روز دوم قرار داشته است، اما از نظر نجوم، زمانهایی که احتمال رویت هلال ماه در دیدن و ندیدن اعلام میشود و به اصطلاح رصد ماه بحرانی است، اگر ماه دیده نشود، شب بعد ماه به لحاظ افزایش سن، بزرگتر است و اصطلاحا ماه پیر در روز نخست ضخیم تر دیده میشود.
مدرس و پژوهشگر نجوم با تاکید بر اینکه رصد هلال ماه رمضان امسال از نوع رصد بحرانی اعلام شده بود، تصریح کرد: پیشبینی میشد، هلال اول ماه رمضان غروب یکشنبه پانزدهم اردیبهشت در ساعت 20:07 با چشم مسلح دیده شود و ماه رمضان دوشنبه آغاز شود، اما به دلیل مشاهده نکردن هلال اول ماه در این زمان، روز سه شنبه به عنوان نخستین روز رمضان اعلام شد.
وی خاطرنشان کرد: امسال رویت ماه بحرانی و احتمال دیدن بسیار کم بود. به همین دلیل در این زمانها که هلال ماه دیده نمیشود، روز بعد که ماه به عنوان روز اول اعلام میشود، از نظر ضخامت کمی بزرگتر است.
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان تاکید کرد: امسال تعداد بسیاری گروههای نجومی رصد ماه را برعهده داشتند، اعلام روز اول ماه رمضان 1440 هجری قمری به درستی اعلام شده است.
مرادی افزود: همین مسئله در مورد رویت قرص کامل ماه نیز وجود دارد. در توضیح این مطلب باید گفت که ماههای قمری 29 یا 30 روز هستند و به همین دلیل قرص کامل ماه بین 14.5 یا روز 15 مشاهده میشود.
مدرس و پژوهشگر نجوم با بیان اینکه معمولا این نیم روز برای رصد قرص کامل ماه در نظر گرفته نمیشود، تصریح کرد: در اصطلاح عموم میگوییم ماه شب چهارده، به این معنی که شب چهاردهم انتظار رصد قرص کامل ماه را داریم.
وی با تاکید بر اینکه به طور کلی هیچگاه با مشاهده قرص کامل ماه نمیتوان گفت اول ماه درست بوده یا نه، خاطرنشان کرد: در این حالت دو استثنا وجود دارد، یکی اینکه زمانهایی که ماه اول خیلی باریک باشد، ماه در شب 16 به قرص کامل میرسد و اگر هلال شب اول ماه قمری ضخیم باشد، مانند امسال، ماه در شب سیزدهم به حالت قرص کامل دیده میشود.
مدرس و پژوهشگر نجوم در خصوص رویت هلال ماه شوال نیز گفت: پیش بینیها حاکی از این است که رصد هلال ماه شوال با مشکل مواجه نخواهد بود و در اصطلاح بحرانی نیست. انتظار میرود 14 خرداد ساعت 20:41 رصد هلال اول ماه شوال 1440 هجری قمری با چشم غیرمسلح امکان پذیر باشد.
مرادی در خصوص اینکه تا چه حد زمان اوقات شرعی اعلام شده برای افطار و سحر دقیق است، گفت: همواره کمی اختلاف زمان به دلیل اختلاف افقها در حالت محلی وجود دارد. محاسبه زمان دقیق اوقات شرعی کار بسیار سختی است و در تعریف افق در حد محلی نیز امکان اعلام زمان دقیق را سختتر میکند. به دلیل اینکه مرزهای افقها دقیق مشخص نیست چند دقیقه اختلاف همواره وجود دارد، البته این زمان تصحیح میشود و میانگین آن اعلام میشود که زمان درستی است.