علت چنگ زدن نوزاد به صورتش و روشهای پیشگیری
من به عنوان مادر یک دختر کوچولوی زیبا، پرسشهای زیادی در سر دارم. جدیدترین سوالی که به ذهنم وارد شد، پس از دیدن خراشهای کوچک قرمز بر گونههای نوزادم بود. علت چنگ زدن نوزاد به صورتش چیست؟
باید اعتراف کنم که اولین بار با مشاهده خراش های روی صورت او، اشک از چشمانم جاری شد. روی مبل نشستم و گریه کردم. اما اندکی بعد تصمیم گرفتم نگاه دقیقی به این مساله بیاندازم و پیرامون آن بیشتر تحقیق کنم. قصد من این بود که راهی بیابم تا دخترم دیگر صورتش را نخراشد. اگر شما هم به تازگی مادر شده اید و نوزادتان صورتش را با دستانش خراش می دهد، مطالعه این مطلب برایتان مفید خواهد بود.
سخنی با مادران
علت چنگ زدن نوزاد به صورتش چیست؟
در وهله اول، خوب است بدانید که چنگ زدن نوزاد به صورتش یک کار کاملا طبیعی است و در میان نوزادان رایج است. این حرکت نوزادان را رفلکس یا واکنشهای اولیه مینامند.
۱. عدم کنترل کافی بر حرکت دست ها
علت چنگ زدن نوزاد به صورتش در وهله اول؛ کنترل کافی نداشتن بر حرکات دستهایش است. گاهی اوقات نوزاد دستهایش را به سرعت به سمت صورتش میبرد و موجب خراشیدن آن میشود که کاملا طبیعی است. این حرکت ناگهانی میتواند موجب ایجاد یک خراش باریک بر روی صورت نوزاد شود. برخی از مادران نگران چنگ زدن نوزاد به چشمانش و آسیب رساندن به آنها هستند. اما من متوجه شدم، نوزادم زمانی که انگشتانش یا دیگر اشیاء نزدیک به چهره اش میشوند، به طور خودکار پلک میزند، بنابراین احتمال کمی وجود دارد که چشمانش خراشیده شوند.
۲. تمایل به کشف محیط
دلیل دیگر اینکه نوزادان چهره خود را میخراشند، تمایل آنها به کشف فضای اطرافشان است. آنها دیگر در فضای محدود رحم نیستند و میتوانند آزادانه دست و پایشان را حرکت دهند.
دنیای خارج از رحم سرشار از شگفتی برای نوزادان است و آنها به تدریج یاد میگیرند که از دست ها، بازوها و پاها خود برای کشف آن استفاده کنند. گاهی اوقات این کنجکاویها موجب بروز آسیبهای کوچکی بر روی صورت آنها میشود.بیشتر بخوانید: مراقبت از پوست نوزاد: نکاتی برای پوست نوزاد شما
آیا اثر خراشها بر صورت نوزاد باقی میماند؟
پس از آنکه این خراشها را روی صورت دخترم دیدم، نگران شدم و این پرسش در ذهنم شکل گرفت که آیا رد این خراشها بر روی صورت او میماند یا خیر.
پاسخ این سوال خیالم را آسوده کرد. خیر.
اگرچه نوزادان به نظر بسیار ظریف و شکننده میآیند، اما بدنی قوی دارند! این خراشها به سادگی درمان میشوند.
از سوی دیگر، ناخنهای نوزاد به آن اندازه که شما فکر میکنید سخت و تیز نیستند؛ بنابراین احتمال باقی ماندن اثر خراشها وجود ندارد.
خراشهای روی صورت نوزاد را چگونه درمان کنیم؟
درمان سادهای برای خراشهای روی صورت کودک وجود دارد.
صورت نوزاد با صابون مخصوص کودک و آب گرم (نه داغ) بشویید.
با یک پارچه یا حوله نرم، به آرامی آن را خشک کنید.
سپس، اندکی از پماد مخصوص نوزادان روی محل خراشیدگی قرار دهید. از آنجا که خراشها بسیار کوچک و ظریف هستند، نیازی به استفاده از مقدار زیادی پماد نیست. با استفاده از پماد، خراشیدگیها ظرف چند روز بهبود مییابند.
هم چنین بهتر است در مدت درمان خراشیدگی ها، از روشهای پیشگیری از چنگ زدن نوزاد به صورتش استفاده کنید، تا خراشهای ایجاد شده سریعتر بهبود یابند.
چگونه از چنگ زدن نوزاد به صورتش پیشگیری کنیم؟
خوشبختانه، راههای زیادی برای پیشگیری از چنگ زدن نوزاد به صورتش وجود دارد.
استفاده از دستکش. یکی از راههای پیشگیری از چنگ زدن نوزاد به صورتش، پوشاندن دستکش به دستان اوست.
بدین ترتیب، حتی اگر او دست هایش را به سمت صورتش حرکت دهد، نمیتواند آن را بخراشد. صادقانه بگویم، دیدن نوزاد با دستکشهای کوچک صورتی یکی از زیباترین صحنههای زندگی است. یک جفت دستکش نخی بگیرید که مناسب پوست لطیف نوزاد باشد.
قنداق کردن. از آنجایی که دختر من هنوز نوزاد است، بیشتر اوقات او را در قنداق میپیچم. بدین ترتیب حرکت دست هایش محدود میشود و دیگر نمیتواند صورتش را چنگ بزند.
کوتاه کردن ناخن ها. راه دیگر پیشگیری از چنگ زدن نوزاد به صورتش، کوتاه کردن ناخنهای اوست. من از یک سوهان کاغذی مخصوص برای ناخنهای نوزادم استفاده میکنم و سعی میکنم لبههای تیز ناخن را از بین ببرم. پیرایش ناخنهای نوزاد از بروز خراش هنگام چنگ زدن جلوگیری میکند.
برخی از نوزادان تمایلی به کوتاه کردن و سوهان کشیدن ناخن هایشان ندارند. آنها هنگام گرفتن ناخن ها، به قدری حرکت میکنند که ادامه کار غیر ممکن میشود.
بنابراین، ممکن است بخواهید هنگامی که نوزاد خوابیده است ناخنهای او را کوتاه کنید. میتوانید ناخن گیر و قیچی ناخن مخصوص نوزادان را از داروخانه تهیه کنید.
از چه زمانی نوزادان دیگر صورت خود را چنگ نمیزنند؟
با رشد نوزاد و کنترل هر چه بیشتر اعضای بدن خود، چنگ زدن نوزاد به صورتش کاهش مییابد.
سرعت رشد هر کودک منحصر به فرد است، اما از شش ماهگی به بعد دیگر بازتاب چنگ زدن در نوزادان دیده نمیشود.
سخنی با مادران
امیدوارم مطالعه این مطلب خیال شما را از خراشهای روی صورت نوزادتان آسوده کرده باشد. البته به عنوان کسی که به تازگی مادر شده است، طبیعی است که دیدن هر نوع علائمی روی پوست لطیف کودک برایتان نگران کننده باشد.
بهتر است به مساله اینگونه نگاه کنید که این خراشها نشانه کنجکاوی نوزاد نسبت به شناخت و کشف محیط اطرافش است.
اگر میخواهید از عوارض این سفر اکتشافی نوزادان در امان باشید، پوشاندن دستکش، قنداق کردن و کوتاه کردن ناخنهای نوزادتان را فراموش نکنید!
برای درمان خراشها نیز کافی است اندکی از پماد مخصوص نوزادان بر روی خراشها استفاده کنید و در صورت نیاز چندین بار در روز آن را تکرار کنید.
خراشهای روی صورت دخترم در پنج ماهگی از بین رفت و او دیگر صورت خود را خراش نداد. شما نیز نگران نباشید، بازتاب چنگ زدن در نوزادان تا شش ماهگی از بین خواهد رفت.
شما علت چنگ زدن نوزاد به صورتش را چه موارد دیگری میدانید و چه تجربهای دارید؟ خراشها را چگونه درمان کردید و از چه زمانی نوزادتان دیگر صورت خود را نخراشید؟ تجربیات و دیدگاههای خود را با ما و خوانندگان ستاره در بخش نظرات در میان بگذارید.
برگرفته از: mymilkybaby
- هشتگ در اینستاگرام:
- علت چنگ زدن نوزاد به صورتش و روشهای پیشگیری