کی از زیباترین گیاهان فضای سبز که میتوان به راحتی آن را در شرایط آپارتمان نیز نگهداری و تکثیر کرد، گیاه پاپیتال یا عشقه است. پاپیتال یکی از گیاهان آویزی و از گیاهان تصفیه کننده هوا است که رشد سریعی دارد و در شرایط نور کم نیز به خوبی رشد میکند. در این مقاله نحوه کاشت و نگهداری گیاه پاپیتال در منزل را به شما آموزش میدهیم.
شرایط نگهداری گیاه پاپیتال در منزل
گیاه پاپیتال به نوع خاک چندان حساس نیست و در هر خاکی میتواند رشد کند. بهترین خاک برای کاشت و نگهداری گیاه پاپیتال در منزل خاک سبک باغچه مخلوط با تورب و خاکبرگ است.بیشتر بدانید: آشنایی با انواع خاک گلدانی، ویژگیها و موارد مصرف آنها
پاپیتال جزو گیاهانی است که در محیط سایه به خوبی رشد میکند و اگر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرد، برگهای آن از بین میرود. پنجرههای جنوبی، شمالی و شرقی آپارتمان بهترین مکان برای نگهداری این گیاه در محیط منزل است.
نیاز آبی این گیاه متوسط است و برای مدت کوتاهی میتواند خشکی را تحمل کند. با این وجود در صورتی که بستر کاشت گیاه همواره مرطوب باشد، گیاه رشد بهتر و برگهای بیشتری خواهد داشت. برای تشخیص زمان آبیاری پاپیتال به شرایط محیطی و درجه حرارت هوا نیز توجه کنید. در فصل تابستان گیاه به آبیاری بیشتر (دو بار در هفته) و در زمستان و پاییز نیاز آبی گیاه کمتر است (یکبار در هفته). آبیاری بیش از اندازه باعث زردی و ریزش برگها و خشکی بیش از حد نیز باعث کندی رشد پاپیتال خواهد شد.
درجه حرارت مناسب برای کاشت و نگهداری گیاه پاپیتال در منزل دمای بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. با این وجود پاپیتال از گیاهان مقاوم به تغییرات دمایی است و میتواند محدوده وسیعی از تغییرات دما را تحمل کند. توجه داشته باشید، در دمای کمتر از صفر درجه و برای مدت طولانی ممکن است گیاه آسیب ببیند.
پاپیتال نیاز به کوددهی خاصی ندارد، با این وجود استفاده از کود پوسیده دامی یا خاک برگ و اضافه کردن آن به بستر کاشت گیاه، به رشد بهتر آن کمک میکند. همچنین استفاده از کودهای مایع زینتی مخصوص گیاهان آپارتمانی در فصل بهار و تابستان برای رشد گیاه مفید است.
هرچه رطوبت محیط رشد پاپیتال بیشتر باشد، گیاه شما رشد بهتری خواهد داشت. از همین رو اگر گیاه را در داخل گلدان کاشتهاید، روزانه با اسپری برگهای گیاه را مرطوب کنید. همچنین میتوانید داخل زیرگلدانی را آب ریخته و گلدان را به وسیله یک پایه یا چند سنگریزه کمی بالاتر قرار دهید. تبخیر آب از سطح زیرگلدانی به مرطوب شدن هوای اطراف گیاه کمک میکند.
زیبایی گیاه پاپیتال به پر برگ بودن آن است، بنابراین نیاز به هرس خاصی ندارد. تنها زمانی که متوجه ساقههای ضعیف و شکننده شدید، میتوانید این ساقهها را هرس کنید تا گیاه شما قویتر شود.
از آنجایی که گیاه پاپیتال رشد سریعی دارد در دو سال اول کاشت آن در گلدان نیاز به دوبار تعویض گلدان است. پس از آن سالی یکبار گلدان گیاه را عوض کنید. دقت کنید که هربار تنها یک سایز گلدان را بزرگتر نمایید و در صورت عدم امکان تعویض گلدان ۷-۵ سانتیمتر خاک سطحی گلدان را با خاک نو و غنی از مواد غذایی پر کنید.
یکی از مهمترین آفات این گیاه، کنه قرمز است که برای دفع آن بایستی از سموم کنهکش طبق دستورالعمل آن استفاده کنید. دیگر آفات شایع این گیاه کنه تار عنکبوتی، شته، شپشک آردآلو و حشره سپردار است. همچنین در صورتی که برگها تغییر رنگ داده و لکههای نقرهای یا قهوهای روی آنها مشاهده میکنید، تا برطرف شدن علائم ماهی یک بار از سم حشرهکش برای گیاه استفاده کنید.
نحوه کاشت پاپیتال در گلدان
برای کاشت این گیاه میتوانید از روش قلمه زدن یا خوابانیدن ساقه استفاده کنید. بهترین زمان برای قلمه زدن پاپیتال اواخر بهار تا اواسط تابستان است.
ساقه سالم، قوی و بدون آفت گیاه را انتخاب و قلمهای به طول ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر از گیاه جدا کنید.
برای جدا کردن قلمه از چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کردهاید استفاده کنید و از محل ساقه آن را به صورت اریب ببرید.
اگر قلمه دارای برگهای زیادی است تعدای از برگها را جدا کنید به طوری که فقط یکی دو برگ روی ساقه بماند تا بیشتر انرژی گیاه صرف ریشهزایی شود.
قلمهها را در بستر کاشت مناسب حاوی شن و ماسه یا پرلیت و پیت ماس بکارید و بستر کاشت را کاملا آبیاری کنید به طوریکه آب از زهکش کف گلدان خارج شود.
در طول مدت ریشهزایی گیاه لازم است همواره سطح بستر کاشت مرطوب و نه خیس باشد. میتوانید برای حفظ رطوبت و ایجاد شرایط گلخانهای روی گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید و گلدان را در محلی گرم قرار دهید.
در حدود چهار تا شش هفته طول میکشد تا گیاه شما ریشهدار شود.
از دیگر روشهای تکثیر گیاه پاپیتال روش خوابانیدن شاخهها است. به این منظور گلدانی را با بستر کاشت مناسب که در بالا گفته شد پر کنید.
یکی از شاخههای رونده و سالم گیاه را انتخاب و از محل گره قسمتی از آن را درون گلدان بکارید و گیاه را به طور مرتب آبیاری کنید.
بعد از مدتی از محل گرهها، ریشههای نابهجا تولید و شما میتوانید با تقسیم بوته، آن را از گیاه مادری جدا کنید.
قلمههای گیاه پاپیتال را میتوان در آب نیز نگهداری و تکثیر کرد. این قلمهها در ظرف آب نیز ریشهدار میشوند؛ با این تفاوت که ریشههایی که در محیط آب ایجاد میشوند، فاقد تارهای مویی، ضعیفتر و به رنگ سفید هستند. در حالی که ریشههایی که از همان ابتدا در بستر کاشت به وجود میآیند، قویتر و قهوهای رنگ هستند. بنابراین وقتی قلمههایی را که در آب ریشهدار شده، به گلدان منتقل میکنید، گیاه دچار یک رکود شدید شده و ممکن است با ریزش برگ همراه شود؛ بنابراین قلمه زدن گیاه از همان ابتدا در گلدان حاوی خاک قلمه و کمپوست روش بهتری برای تکثیر پاپیتال است.
شما با کاشت و نگهداری گیاه پاپیتال در منزل علاوه بر داشتن یک وسیله دکوری زیبا که طراوت و تازگی را به خانه شما هدیه میدهد، به تمیزی هوای محیط اطراف خود نیز کمک کردهاید.
توجه داشته باشید: پاپیتال جزو گیاهان سمی است و اگر فرزند کوچکی در خانه دارید مراقب باشید به برگها دست نزده و آنها را نخورد.