معرفی ورزش کبدی؛ تاریخچه، قوانین و روش بازی

معرفی ورزش کبدی؛ تاریخچه، قوانین و روش بازی

ورزش کبدی یک بازی هندی و مشابه بازی زو در کشورمان است. این ورزش امروزه در سطح جهان طرفداران بسیاری دارد. قوانین ورزش کبدی به گونه‌ای تنظیم شده است که بازیکنان به مهارت‌های بسیاری از جمله توان بدنی بالا، چابکی، تمرکز، سرعت عمل و ... نیاز داشته باشند.


سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۵۴۳۱ بازدید

ورزش کبدی، یک ورزش هندی است و در این کشور محبوبیت بسیاری دارد. این ورزش اغلب به عنوان ورزش کشتی باستانی محسوب می‌شود. کلمه کبدی، یک واژه تامیلی به معنی نگه داشتن دست‌ها است. کبدی نه تنها در هند بسیار محبوب است، بلکه در بنگلادش و سایر نقاط دنیا نیز طرفدارانی بسیاری دارد.

تاریخچه ورزش کبدی

اگرچه کبدی یک ورزش محبوب در آسیای جنوبی است، اما امروزه این ورزش در سرتاسر جهان طرفداران بسیاری دارد. بازی‌های رسمی در ایالت پنجاب، تامیل نادو، بیهار، تلانگانا و ماهاراشترا هند برگزار می‌شوند. علاوه بر این، کبدی بازی ملی بنگلادش و یکی از بازی‌های ملی نپال است. این ورزش در ایران نیز طرفدارانی دارد. کبدی همچنین در سایر نقاط جهان که هندی‌ها و پاکستانی‌ها در آنجا ساکن هستند، مانند انگلستان که فدراسیون کبدی دارد، محبوب است.
انواع مختلفی از ورزش کبدی، درهندوستان وجود دارد که هر یک در منطقه‌ای خاص انجام می‌شود، از جمله نسخه‌های پنجابی، سنجیوانی، گمینی و آمار که در هرکدام از آنن‌ها تفاوتی جزئی در قوانین و تفسیر بازی دارند. همچنین باز‌های مشابه دیگری با کبدی در هند و دیگر کشور‌ها انجام می‌شود که ممکن است دقیقا کبدی نباشند، اما شباهت بسیاری دارند، از آن جمله می‌توان به هادودو (Hadudu) در بنگلادش، بائیبالا (Baibalaa) در مالدیو و هوتوتو (Hututu) در ماهاراشترا اشاره کرد.
مدیریت ورزش کبدی به عهده فدراسیون بین المللی کبدی است که شامل بیش از ۳۰ انجمن ملی می‌شود و بر بازی‌ها و قوانین این وزش در سراسر جهان نظارت می‌کند.

هدف بازی کبدی

هدف کلی این بازی بسیار ساده است، باید در مدت زمان مشخصی، امتیاز بیشتری نسبت به حریف کسب کنید. برای اینکار، هر تیم باید تلاش کند از طریق حمله و دفاع امتیاز کسب کند. هنگام حمله، تیم مهاجم، یک نیرو به نیمه‌ دیگر زمین می‌فرستد و او باید همزمان با اینکه بدون نفس گرفتن تکرار می‌کند «کبدی... کبدی... کبدی...» به بازیکنان تیم حریف هرچه بیشتر ضربه بزند، اما تیم مدافع در مقابل باید سعی کند فرد مهاجم را باکشتی گرفتن به زمین بزند یا به سادگی جلوی بازگشت او را به نیمه‌ زمین خودشان ندهد تا زمانی که نفس او تمام شود.

بازیکنان و تجهیزات

ورزش کبدی توسط دو تیم ۱۲ نفره اجرا می‌شود. اما تنها هفت نفر از بازیکنان هر تیم می‌توانند به طور همزمان در زمین بازی کنند و سایر اعضای تیم به عنوان ذخیره محسوب می‌شوند. زمین بازی کبدی ۱۳ در ۱۰ متر است که توسط یک خط سفید به دو قسمت مساوی تقسیم شده است و هر تیم در یک نیمه زمین مستقر می‌شود.

برخلاف بسیاری از ورزش‌های محبوب دیگر، کبدی ورزشی است که نیاز به تجهیزات، لباس و لوازم خاصی ندارد و این باعث می‌شود ورود به این ورزش برای همه ممکن باشد.

کسب امتیاز در ورزش کبدی

امتیاز گرفتن در ورزش کبدی تقریبا ساده است. تیم‌ها به ازای هر نفری که از تیم حریف، به بیرون از بازی می‌فرستند، یک امتیاز کسب می‌کنند. این کار به روش‌های مختلفی انجام می‌شود، هنگام حمله، مهاجم باید به زمین حریف برود و به اعضا ضربه بزند تا از بازی خارج شوند. در زمان دفاع نیز اعضای تیم باید از بازگشت مهاجم به زمین خود جلوگیری کنند، تا او را از بازی حذف کنند.
البته امتیاز اضافه نیز در این بازی وجود دارد. اگر مهاجم خط امتیازی را که در نیمه زمین حریف قرار دارد، لمس کند، یک امتیاز بیشتر به دست می‌آورد. سه امتیاز به عنوان پاداش به تیمی تعلق می‌گیرد که همه‌ بازیکنان تیم حریف را بیرون کند و یک امتیاز دیگر نیز در صورتی که هریک از اعضای تیم حریف از مرز زمین خارج شوند، به تیم مقابل تعلق می‌گیرد.
در پایان مسابقه، تیمی که بیشترین امتیاز را کسب کرده باشد برنده است. اگر در پایان بازی، هر دو تیم امتیاز مساوی داشته باشند، قانون ۵ حمله‌ای اجرا می‌شود. یعنی هر تیم با ۵ نفر به تیم مدافع که ۷ نفره است حمله می‌کند و اگر خط باک (حمله) توسط تیم مهاجم لمس شود، امتیاز کسب می‌کنند.

قوانین ورزش کبدی

هرتیم فقط اجازه دارد ۷ نفر از دوازده بازیکنش را در زمین ببرد.

با توجه به ماهیت فیزیکی ورزش کبدی، مسابقات در دسته بندی‌هایی بر اساس سن و وزن طبقه بندی می‌شوند.

کبدی ۶ ناظر دارد، شامل داور، دو کمک داور، ثبت کننده امتیازات و دو دستیارش.

مدت زمان مسابقه دو نیمه ۲۰ دقیقه‌ای است و بین دو نیمه ۵ دقیقه استراحت وجود دارد.

در شروع مسابقه، با انداختن سکه تصمیم گرفته می‌شود که کدام تیم حمله را شروع کند. در نیمه دوم تیم مقابل حمله را شروع خواهد کرد.

برای کسب امتیاز، مهاجم باید بدون نفس گیری اضافه، نفس خود را حبس کند و واژه کبدی را تکرار کند و در همین حین به بازیکنان حریف ضربه بزنند و قبل از اینکه دوباره دم بگیرد، به زمین خود برگردد.

درصورتی که درمیان کبدی گفتن، فرد حتی لحظه‌ای مکث کند، گمان بر این است که نفس کشیده و باید بدون کسب امتیاز به زمین خود برگردد. در این صورت تیم حریف یک امتیاز کسب می‌کند.

مدافعان باید مانع از این شوند که مهاجم به آنها ضربه بزند و اجازه ندهند او به زمین خود بازگردد تا اینکه نفس وی تمام شود ونتواند کلمه کبدی را بگوید. مدافعین تنها می‌توانند دست یا کمر مهاجم را بگیرند و نگذارند بازگردد. کشیدن مو، لباس و هرچیز دیگر خطاست. همچنین مدافعان نباید از خط زمین خود عبور کنند.

هرتیم به نوبت حمله و دفاع می‌کند. در نیمه دوم بازی، زمین تیم‌ها عوض می‌شود.


فواید ورزش کبدی

۱. افزایش استقامت

از آنجا که این ورزش به گونه‌ای است که بازیکنان باید به طور مکرر و بدون اینکه نفس خود را تازه کنند، پشت سرهم کلمه «کبدی» را بگویند، این ورزش باعث افزایش ظرفیت تنفس فرد می‌شود. کنترل تنفس یک شکل قدرتمند یوگا است و زمانی که با فعالیت بدنی مورد نیاز در این ورزش ترکیب می‌شود، در بهبود استقامت و تمرکز تاثیر زیادی دارد.

۲. افزایش سرعت

این بازی نیاز دارد که بازیکن سرعت بالایی داشته باشد تا حمله و دفاع کند، سریع تصمیم بگیرد و استراتژی‌های ذهنی خوبی تدارک ببیند تا پیروز میدان شود و همه این‌ها در شرایطی باید اتفاق بیفتد که او نفس خود را نگه داشته است. این کار کمک می‌کند که فرد از لحاظ بدنی و ذهنی حتی بیرون از زمین، سرعت عمل بیشتری پیدا کند.

۳. افزایش چابکی

برخی از مهارت‌های مورد نیاز در این ورزش شامل دویدن، ضربه زدن، جاخالی دادن و گول زدن حریف است. با گذشت زمان که فرد از طریق ورزش کبدی این مهارت‌ها را کسب می‌کند، چابکی وی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

۴. توانایی انجام چندکار همزمان

برای افزایش بهره وری بسیاری از ما لازم است چند کار را به طور همزمان انجام دهیم، اما همه در آن موفق نیستیم. در دنیایی که لازم است افراد بتوانند چند کار را به خوبی مدیریت کنند، تا موثرتر و کارآمدتر باشند، خوب است که این مهارت را بیاموزیم. کبدی نماد انجام چندکار همزمان است و این عمدتا تمرکز و توانای شما برای انجام چندکار همزمان را افزایش می‌دهد.

۵. تقویت حضور ذهن

این بازی نیاز به مدیریت حرفه‌ای دارد. شما در طول این بازی مدیریت بحران، درک ماتریس SWOT و استراتژی‌های حریف را درک می‌کنید و این‌ها همه مهارت‌هایی هستند که شما در زندگی روزمره به آن‌ها نیاز داید. این مهارت‌های ذهنی، باعث افزایش تمرکز شما می‌شوند.

۶. افزایش هماهنگی عضلات و اعصاب

شما در این ورزش باید سریع تصمیم بگیرید و سریع هم اقدام کنید. لازم است خوب روی کار‌های حریف تمرکز کنید و سعی کنید بفهمید می‌خواهد از چه استراتژی استفاده کند و در نهایت، با بالاترین سرعت ممکن به عضلات خود فرمان حرکت را بدهید؛ و همزمان، چون نفستان هم حبس شده است، بدنتان به مرور یاد میگیرد که بیشتر میان عضله و عصب هماهنگی ایجاد کند.

۷. افزایش انعطاف

همانطور که در ورزش کبدی، قدرت بدنی بالا می‌رود، انعطاف ماهیچه‌ها و مفاصل نیز افزایش می‌یابند.

۸. افزایش تعادل

این ورزش همزمان با قوی‌تر کردن عضلات، آگاهی و حضور شما را در لحظه افزایش می‌دهد و باعث می‌شود حواستان به خوبی جمع باشد. شما همزمان باید چندین کار را مدیریت کنید و در عین حال چابک و ثابت نیز باشید.

۹. کاهش اضطراب و ترس

در طول حمله، شما نفس نمی‌کشید، حمله و فرار می‌کنید. این کار‌ها باعث می‌شوند شما به مرور توانایی هجوم بردن به دل ترس‌ها را پیدا کنید. ذهن شما ورزیده می‌شود تا با چالش‌ها مقابله کند و همه چیز را در موقعیت بحران مدیریت نماید. این بازی همزمان مملو از هیجان و نگرانی است و شما باید بیاموزید که چگونه اضطراب خود را کنترل کرده و انرژی ذهن را صرف تمرکز بر بازی و پیروزی کنید.

۱۰. افزایش اراده

شما در این بازی یاد می‌گیرید که با روحیه‌ای قوی به دل تیم مقابل بروید و مبارزه کنید. برای تیم خود می‌جنگید و سعی می‌کنید پیروز میدان باشید. این کار باعث تقویت ذهن و روحیه می‌شود. همزمان با این، بدن شما نیز در حال قدرت گرفتن است.




دیدگاه خود را بیان کنید