راههای کنترل و پیشگیری از بیماری آنفولانزا
«آنفلوآنزا» یک بیماری حاد تنفسی و به شدت واگیردار است که سالانه موجب مرگ هزاران نفر در سراسر جهان میشود و با وجود سرمایهگذاریها و تحقیقات گسترده، هنوز کنترل نشده است.
واکسیناسیون
از آنجا که شیوع ویروس آنفلوآنزا تا اواسط بهار همچنان ادامه دارد، پس هنوز هم برای تزریق واکسن آنفلوآنزا دیر نشده است.
شستن مرتب دستها
برای اینکه از انتشار و ورود میکروبها به بدن جلوگیری کنیم باید دستهای خود را به طور مرتب بشوییم. بنابر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا، 80 درصد بیماریها از راه دستهای آلوده منتقل میشوند.
همراه داشتن محلول ضدعفونیکننده دست
هنگامی که به آب و صابون دسترسی ندارید محلولهای ضدعفونیکننده یا دستمالهای الکلی گزینه مناسبی برای ضدعفونی کردن دستها هستند.
مصرف رژیم غذایی متعادل
بنابر اعلام دانشکده پزشکی دانشگاه «هاروارد»، رعایت شیوه زندگی سالم بهترین راه برای تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه جلوگیری از ابتلا به انواع آنفلوآنزا است.
ورزش منظم
ورزش نه تنها سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود بلکه طبق تحقیقات اخیر ورزش کردن و تحرک بدنی کافی باعث بهبود تاثیر واکسن آنفلوآنزا میشود.
پرهیز از مالیدن دستها به صورت
ویروس آنفلوآنزا معمولا از راه مخاط و غشاء چشم، بینی و دهان وارد بدن میشود. اگر قصد دارید صورتتان را لمس کنید حتما قبل از مالیدن دست به صورت آنها را خوب بشویید تا بدین ترتیب احتمال انتقال میکروبها به صورت خود را به حداقل برسانید.
مراقبت به هنگام استفاده از وسایل مشترک
دستگیرههای در، نردهها، دستههای صندلی، سطح روی پیشخوانها و نوشتافزارها بدون شک آلوده به انواع میکروبها هستند. پس بعد از تماس با آنها بلافاصله دستهای خود را با آب و صابون بشویید. ویروس آنفلوآنزا قادر است بیش از 48 ساعت در خارج از بدن انسان به حیات خود ادامه داد. پس هر وسیلهای که دست دیگران به آن خورده باشد، در معرض آلودگی است.
پرهیز از تماس با مبتلایان به آنفلوآنزا
از تماس نزدیک با مبتلایان به آنفلوآنزا اجتناب کنید. این تماس میتواند حتی یک دست دادن معمولی باشد. اگر ناچارید با آنها در تماس باشید پس از آن، حتما دستهایتان را به دقت با آب و صابون بشویید. به نظر میرسد اکنون دیگر اهمیت شستوشوی دستها را به خوبی درک کرده باشید.
پرهیز از مصرف مشروبات الکلی
بنابر اعلام پایگاه اینترنتی «وبامدی»، مصرف مشروبات الکلی سیستم ایمنی بدن را به شدت تضعیف میکند و شما را در معرض ابتلا به انواع ویروسها قرار میدهد.
پرهیز از استعمال دخانیات
استعمال دخانیات نیز عامل تخریب مژکها و مخاط مجاری تنفسی است که از ورود باکتریها، میکروبها و ویروسها به بدن جلوگیری میکنند و همین امر خطر ابتلا به آنفلوآنزا تشدید میکند.
راهکارهای دیگر
- از حضور در تجمعات گروهی و نزدیک هم که احتمال بیماری آنفلوآنزا در برخی افراد وجود دارد اکیدا خودداری شود.
- به محض رویت علائم آنفولانزا (بدن درد شدید، سردرد، سرفه و آبریزش بینی، تب، خستگی شدید و بیحالی ...) بلافاصله به نزدیکترین مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه نمایند.
- مبتلایان به ویروس آنفلوآنزا که هنوز علائم بیماری را در خود احساس می کنند از حضور در مدارس خودداری کنند، از دست دادن و روبوسی جدا ممانعت کرده و فاصله طولی دو متری را در منزل و بیرون از منزل رعایت کنند.
- به طور مرتب دستهای خود را با آب و صابون شستشو داده و هنگام سرفه با استفاده از دستمال و یا آستین دست از انتشار آن در هوا جلوگیری و در فواصل زمانی در منزل و یا مکانهای بسته تهویه هوا صورت پذیرد.
- بیماران با علائم آنفولانزا از هرگونه تماس با افرادی که دارای بیماری های زمینه ای اعم از دیابت، بیماریهای قلبی، کلیوی، ریوی و بیماران سرطانی می باشند و نیز با سالمندان، کودکان و مادران باردار، جدا خودداری کنند.
- استراحت مطلق، مصرف مایعات و میوه جات، استفاده از ماسک از جمله نکات مهم در پیشگیری آنفلوآنزا است. لازم به ذکر است کلیه مراکز بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل آماده ارائه خدمات به مراجعین محترم بوده و با کنترلهای لازم در طی دو هفته آینده این بیماری فروکش خواهد کرد و بحران خاصی در استان وجود ندارد.
- هشتگ در اینستاگرام:
- راههای کنترل و پیشگیری از بیماری آنفولانزا